Co týden dal?

30.05.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tento týden pro Vás máme připraven souhrn nejzajímavějších informací. Co se poslední týden stalo ve světě, u nás doma i na našem serveru?

Posledních 7 dní ve světě

Evropská komise povolila  státní pomoc ocelárnám ve východní Evropě výměnou za snížení  tamních výrobních kapacit, uvedl v pondělí nejmenovaný zdroj z komise.
Slovenská vládní  koalice se v úterý dohodla na tom, že příští rok bude veškerý  příjem zdaňován 19 procenty. Podle analytiků je to radikální  krok, který by mohl vzkvétající slovenskou ekonomiku ještě více povzbudit (Slovenská vláda schvaluje radikální reformu daní).
Prezident Evropské komise  Romano Prodi kritizoval ve středu návrh ústavy Evropské unie,  který označil za velké zklamání.  Návrh, který zveřejnilo prezidium Konventu o budoucnosti  Evropy, je podle Prodiho "neuspokojivý", málo ambiciózní  a v "jistém odhledu krok zpátky".
Polská centrální banka  ve středu uvedla, že snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů (klíčová sazba centrální banky se tak ocitla na 5,5 procenta),  když přes stále silnější známky ekonomického oživení nepočítá  s růstem cenových tlaků.  
Vyhlídky poklesu inflace  eurozóny pod dvě procenta jsou dobré a ekonomika by měla být do konce roku na cestě k zotavení, řekl ve čtvrtek člen  nejvyššího výkonného orgánu Evropské centrální banky (ECB)  Eugenio Domingo Solans.
Počet nezaměstnaných Němců, který zahrnuje sezonní faktory, v květnu meziročně vzrostl o 475.000 osob na 4,42 milionu. Francouzská nezaměstnanost  v dubnu stagnovala na 9,3 procenta, a potvrdila tak předpovědi  analytiků, ukázaly páteční údaje ministerstva práce.


Posledních 7 dní doma

Mezinárodní měnový fond (MMF)  v úterý ocenil, že se Česká republika před plánovaným vstupem  do Evropské unie odhodlala k fiskálním reformám, současně však  namaloval chmurnější ekonomické vyhlídky na její čelo.
Antimonopolní úřad ve středu  uvedl, že snížil o dva miliony korun na šest milionů pokutu udělenou České rafinérské za to, že před rokem přerušila dodávky  sesterské firmě chemického holdingu Unipetrol.
Sněmovna ve středu zvolila pět nových členů Rady pro televizní a rozhlasové vysílání, takže tato rada je kompletní, tedy patnáctičlenná.
Celková důvěra v české  ekonomice v květnu lehce klesla, když vyprchal optimismus z konce války v Iráku a vrátily se obavy z hospodářského  zpomalení v zahraničí, ve čtvrtek to Český statistický úřad.
Pokuta ve výši až půl milionu korun hrozí předsedovi Valného shromáždění OSN Janu Kavanovi, pokud se prokáže, že během svého působení v čele ministerstva zahraničí špatně nakládal s tajnými dokumenty. Částku by v takovém případě musel uhradit Národnímu bezpečnostnímu úřadu, který s ním vede správní řízení.
Jednapadesátiletý lidovec Miloslav Výborný se může stát ústavním soudcem. Senátoři ve čtvrtek v tajných volbách schválili jeho nominaci. O souhlas je před měsícem požádal prezident Václav Klaus, který tak nyní může dosavadního předsedu sněmovního ústavně-právního výboru jmenovat členem Ústavního soudu.
Ve čtvrtek ráno podal ministr obrany Jaroslav Tvrdík demisi na svou funkci. Jako důvod demise uvedl nesouhlas se škrty v rozpočtu resortu, kvůli nimž armáda dostane méně  peněz, než předpokládal.  Během pátku ji však stáhl po dohodě s premiérem.
Školské odbory vyhlásily k dnešnímu dni stávkovou pohotovost. Reagují tak na neúspěšné jednání s vládou o penězích na zavedení šestnáctitřídní platové stupnice. Odboráři nejsou spokojeni s vládními návrhy, které nezajišťují dostatečný růst mezd ve školství. Základní organizace školských odborů se začnou připravovat na to, že 1. září neotevřou školy.

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem tohoto týdne pravidelné rubriky  FinTriky byla: Evropská unie … v pěti článcích jste se mohli dovědět například: Co je to EU, jak bude v EU pracujícímu, podnikateli nebo třeba důchodci.
A co vás čeká příští týden? Budeme se věnovat opět dovolené. Víte jak platit v zahraníčí? Kde vyměnit peníze nebo jak se pojistit? To vše se dozvíte v dalších článcích rubriky  FinTriky.

V pondělí jsme spustili novou přílohu www.prodej.finance.cz/pojisteni/povinne-ruceni. Dozvíte se zde řadu informací související s provozem a pořízením automobilu. Informace jsou určeny pro jak pro občany tak i pro firmy.

Referendum je za dveřmi. V sekci Ekonomika jsme pro vás zaktualizovali některé informace týkající se Evropské unie. Na této stránce naleznete tabulku  růstu HDP v zemích EU a v kandidátských zemích až do roku 2002.

Také investování do futures má svá rizika to je název dalšího dílu seriálu, který je pro vás připraven o alternativních investičních instrumentech v sekci Komodity.


Anketa

Referendum o vstupu ČR do Evropské unii nás čeká za čtrnáct dní. Proto jsme se i my v anketě tohoto týdne zabývali referendem. Ptali jsme se Vás, jestli máte dostatek informací proto, abyste se mohli v nadcházejícím referendu rozhodnout. A jak Vaše hlasování dopadlo? Ačkoli se na první pohled může zdát, že informací je všude dost, více jak polovina z vás (54%) se domnívá, že nemá dostatek informací. Naopak 44% je přesvědčeno, že má dostatek informací pro své rozhodování v referendu o vstupu k EU.


Ano - stačí mi
Ne - mám jich málo
Nevím - nezajímám se

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU