ČSOB: první platby čipovou kartou

05.06.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


ČSOB úspěšně zpracovala první platbu čipovou kartou MasterCard v České republice prostřednictvím radioterminálu. ČSOB získala certifikaci společnosti MasterCard Europe pro akceptaci čipových karet MasterCard a Maestro.

ČSOB v těsné spolupráci s asociací MasterCard Europe úspěšně dokončila projekt zpracování (akceptace) čipových karet MasterCard a Maestro a získala k tomu certifikát asociace MasterCard Europe osvědčující kompatibilitu se světovým standardem EMV. U svých smluvních obchodníků v ČR již rozmístila ČSOB  více než 8.500 kusů platebních terminálů, které budou v nejbližší době vybaveny aplikací pro akceptaci čipových karet platebního systému MasterCard. Tím, že ČSOB jako první banka v ČR nabízí obchodníkům přijímat akceptaci čipové karty s využitím tzv. radioterminálů, umožňuje, aby platby čipovými kartami vykročily jednou provždy z "kamenných obchodů" a podstatnou měrou v ČR zdomácněly, podobně jako třeba mobilní telefony.

Čipové nebo tzv. inteligentní karty nabízejí držitelům, bankám i obchodníkům výrazně vyšší bezpečnost a pohodlí. Informace uložené v čipu na platební kartě prakticky není možné zkopírovat, čímž čipová technologie významně přispívá ke snížení podvodů s padělanými kartami. Radioterminál pro autorizaci transakcí platebními kartami je mobilní zařízení umožňující bezdrátovou komunikaci s autorizačním centrem a je tudíž vhodný např. pro provozovatele restaurací, kdy jejich zákazníci mohou platit kartou přímo u svého stolu.

Bezproblémový a rychlý průběh vlastní transakce potvrdil dobré předpoklady České republiky pro rychlé zavedení nových progresivních systémů elektronické platby. Je také důkazem výrazného posunu celoevropské akceptační infrastruktury směrem k čipovým technologiím. Plnou univerzálnost čipových karet a možnost bez problémů používat zahraniční karty u českých obchodníků a naopak dokládá skutečnost, že první transakce byla provedena s kartou vydanou britskou bankou.

S více než 2,7 miliony platebních karet zaujímá v České republice asociace MasterCard International vedoucí postavení na trhu platebních karet. Většinu z tohoto počtu tvoří debetní platební karty Maestro. Celkový počet 2 031 800 těchto karet ke konci roku 2002 znamená oproti čtvrtému čtvrtletí roku 2001 nárůst o více než 20 procent. Úspěšný rok zaznamenaly také karty se značkou MasterCard - těch bylo ke konci roku 2002 v České republice 678 000 kusů.

Spolu s růstem počtu platebních karet roste i počet obchodních míst, kde mohou držitelé karet bezhotovostně za vybrané zboží zaplatit. Kartami MasterCard bylo na konci roku 2002 možno platit v České republice ve více než 38 000 obchodech. Oproti stejnému období loňského roku se tak tuzemská akceptační síť rozrostla o více než 10 procent. Ještě výraznější nárůst - o téměř 35 procent - zaznamenala tuzemská akceptační síť elektronických platebních karet Maestro. Těmi bylo na konci loňského roku možné zaplatit za zboží a služby v téměř 23 000 obchodech.

Zdroj: tisková zpráva ČSOB

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ