Vláda zpřísnila podmínky pro dovoz živočišných produktů

27.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Podmínky pro dovoz potravin živočišného původu z členských zemí EU do ČR se zpřísní. Dovozci budou muset nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do ČR o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, bude jim hrozit až milionová pokuta. Rozhodla o tom vláda, která dnes schválila příslušné nařízení.

Vládní nařízení počítá s tím, že dovozci budou muset kromě druhu, množství a původu výrobku krajské veterinární správě včas sdělit místo určení a fyzikální stav nebo způsob úpravy produktů. Informaci budou moci úřadu předat v papírové podobě, nebo elektronicky.

Tuzemští potravináři a zemědělci volají po zpřísnění pravidel pro dovozy potravin již dlouhou dobu. Současný stav, kdy je oznamován pouze termín a místo příchodu živočišných produktů, podle předkládací zprávy k materiálu neposkytuje relevantní informace k správnému vyhodnocení rizika pro organizaci úředních kontrol. V případě, že dovozce svou informační povinnost nesplní, mělo by mu do budoucna hrozit správní řízení, jehož výsledkem může být až milionová pokuta.

Do Česka se loni dovezlo téměř 530.000 tun živočišných produktů, které by spadaly do působnosti navrhovaného nařízení vlády. Na základě těchto hodnot ministerstvo předpokládá dopad nařízení vlády zhruba na 700 potenciálních příjemců živočišných produktů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK