Prostějovský Oděvní podnik skončil před rokem v konkurzu

02.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 2. května (ČTK) - Ani rok po prohlášení konkurzu na zkrachovalý prostějovský Oděvní podnik (OP) věřitelé někdejší největší tuzemské textilky nevědí, co bude s jejich pohledávkami. Připravovaný prodej majetku zabrzdilo usnesení brněnského krajského soudu, který na konci loňského roku zrušil původní rozhodnutí o řešení úpadku OP konkurzem. Řízení se tak vrátilo do fáze reorganizace. Účastníci řízení nyní čekají na rozhodnutí, kdo bude mít kauzu v další fázi na starosti.

Podle informací v insolvenčním rejstříku své pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů. Celkem žádají 2,15 miliardy korun. OP už loni koncem srpna ukončil sériovou výrobu. Poslední funkční částí podniku je výroba na míru. V současné době OP zaměstnává asi 200 lidí. V dobách, kdy podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí.

Někdejší největší tuzemská oděvní firma byla v konkurzu od loňského května. OP do něj poslal brněnský samosoudce Jan Kozák, protože nikdo nepředložil reorganizační plán. Jeho kolegyně z brněnského soudu Eva Krčmářová konkurz v prosinci zrušila z podnětu žaloby největšího věřitele OP, České spořitelny (ČS), podle níž bylo insolvenční řízení Kozákovi přiděleno v rozporu se zákonem o soudech a soudcích.

Rozhodnutí Krčmářové potvrdil začátkem dubna olomoucký vrchní soud, když zamítl odvolání druhého největšího věřitele OP, společnosti Pyrghos Lefkos. Kvůli rozhodnutí o zrušení konkurzu se zastavil připravovaný prodej majetku OP, jehož hodnota klesá. Ještě loni v lednu měl OP podle odhadu znalecké firmy cenu asi 1,17 miliardy korun, v současnosti to může být o stovky milionů méně.

Podle mnohých věřitelů textilky úpadek Oděvního podniku nelze de facto řešit reorganizací, nýbrž pouze konkurzem. Žádný z věřitelů nebude podle nich mít zájem předložit reorganizační plán, OP tak prý stejně skončí v konkurzu.

Podle verdiktu vrchního soudu má nyní předseda Krajského soudu v Brně rozhodnout, kterému soudci kauzu OP přidělí. "Předseda zatím nerozhodl, protože dosud nemáme rozhodnutí vrchního soudu písemně. Dokud nenabude právní moci, předseda není k ničemu vázán. Případ tak zatím mám nadále na starosti já. Vzhledem k námitce podjatosti vůči mé osobě jsou veškeré úkony prakticky na nule," řekl dnes ČTK Kozák.

Kauzou Oděvního podniku se zabývalo hned několik soudů. U Ústavního soudu ČS a firma Reico Investment Alfa však se stížností na soudce Kozáka uspěly. Podle Ústavního soudu nedostatečně odůvodnil to, že ČS a OP spolu tvořily koncern.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK