Co týden dal?

04.07.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Školáci sice mají prázdniny, je sice čas dovolených a odpočinku, ale nic z toho nemůže ohrozit náš  pravidelný týdenní souhrn nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí ze světa, domova i z našeho serveru právě končícího týdne...

Posledních 7 dní ve světě

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Wim Duisenberg ve čtvrtek uvedl, že státy eurozóny musí podpořit hospodářský růst aktivními reformami. Jeho vystoupení zčásti zchladilo naděje finančních trhů na další brzké snížení úrokových sazeb. Duisenberg řekl, že od minulého měsíce, kdy ECB razantně uvolnila měnovou politiku, se inflační výhled regionu v podstatě
nezměnil
. Upozornil, že tvůrci měnové politiky budou situaci i nadále pečlivě sledovat.

Kanadský Vancouver uspořádá zimní olympiádu v roce 2010, rozhodlo středeční zasedání Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Vancouver zvítězil ve druhém kole volby nad jihokorejským Pjončchangem, rakouský Salcburk vypadl již v prvním kole. MOV je znám tím, že upřednostňuje rotaci zimních a letních olympiád mezi jednotlivými kontinenty.

V moderním světě nevídanou drzost si dovolil Italský premiér a nejbohatší Ital. Jen jeho imunita ho ochrání od žaloby na ochranu osobnosti. Berlusconi obrátil ve středu Evropský parlament vzhůru nohama, když přirovnal německého sociálnědemokratického poslance k veliteli nacistického koncentračního tábora. Incident zcela zastínil Berlusconiho vystoupení, během nějž nastínil priority šestiměsíčního italského předsednictví v Unii. Berlusconi ztratil klid, když odpovídal na kritiku poslance Martina Schulze, který poukázal na možný střet zájmů mezi premiérovou politickou funkcí a jeho rozsáhlými aktivitami v mediálním sektoru.

Že nevíte jak se stane, že zloděj okrade zloděje? Pak čtěte následující zprávu: Vietnamec, který pomocí kravího tuku a barvy předělal kus železa na vzácný černý bronz, za něj dostal 64.000 dolarů, leč ve falešných bankovkách. Podle prokurátora bylo zadrženo celkem 12 lidí zapletených do obou podvodů. Osm z nich pomáhalo padělači kovu, zatímco tři další jsou obviněni z falšování peněz...

Posledních 7 dní u nás

Největší bouří v klidných letních politických vodách tento týden byl rozsudek Okresního soudu v Ústí nad Orlicí ve věci navrácení majetků rodině Kinských, zkonfiskovaného na základě Benešových dekretů. Hovoří se o prolomení dekretů. V pátek se sešli špičky politické reprezentace, schůzku svolá i sám prezident. Zdá se, že panuje všeobecná schoda, že dekrety není možné prolomit, nebo je obcházet navracením majetků na základě občanského zákona, ale pouze podle zákona o restitucích. Vývoj bude jistě dramatický, jedna z možností je dokonce změna ústavy.

Celková důvěra v české ekonomice se v červnu nezměnila, když podniky uspěly s odbytem v zahraničí a spotřebitelé pocítili, že růst mezd vysoce převyšuje inflaci.

Severočeská energetika v pátek oznámila, že její akcionáři schválili návrh na výplatu hrubé dividendy ve výši 35 korun na akcii z loňského zisku. Loni firma vyplácela dividendu ve dvojnásobné výši. Z loňského čistého zisku 633 milionů korun připadne na dividendu 114 milionů, celkový nerozdělený zisk se po nových přídělech zvýší na 2,14 miliardy.

Jak sehnat peníze do bolavá statní kasy? Ministr financí hledá dropty všude kde je to jen trochu možné. Dokonce i staré dohody by rád měnil. Chce požádat mobilní operátory o předčasné splacení poplatků za licence na sítě třetí generace (UMTS), oznámilo ministerstvo. Další možností už v rámci chystané reformy je snížení dávek nemocenské. Rozhodla se ušetřit více než čtyři miliardy korun ročně tím, že sníží během příštích dvou let příspěvky nemocným zaměstnancům, uvedl v pondělí ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Stačí jedna prohraná arbitráž a další podobné ohně se na Česko valí ze všech stran. Také Italská investiční skupina Invesmart v úterý oznámila, že hodlá Českou republiku žalovat o 10 miliard korun kvůli zmařené investici do Union banky, která na jaře skončila po finančních problémech bez bankovní licence. Invesmart ve zprávě pro tisk uvedl, že kvůli verdiktu bankovního dohledu o odebrání bankovní licence nemohl realizovat v Union bance ozdravné kroky, zejména plán na vyrovnání s věřiteli za pomoci společnosti Goldman Sachs.

Posledních 7 dní na našem serveru

Také na našich stránkách máme pro vás kromě denního zpravodajství spoustu novinek i v jednotlivých sekcích. Tématem tohoto týdne naší pravidelné rubriky finančních tipů a triků FinTriky bylo "Co přinese vládní reforma". Když si FinTriky přečtete, budete se v chystané fiskální reformě orientovat podstatně lépe!

V sekci Pojištění je pro vás připraven nový Rádce, tentokrát s názvem: Co dělat, když vozidlo mění majitele? Právě tento Rádce vám poradí, co vše je třeba udělat, pokud se rozhodnete prodat nebo koupit vozidlo.

V sekci Ekonomika pro vás máme připravenou novou stránku s nejširším okruhem všech dostupných makroekonomických dat. Tabulky jsou denně aktualizovány a kompletní přehled najdete pro rok 2001, 2002 a 2003.

Novou analýzu pro Vás připravila společnost Colosseum, a.s. a týká se spekulace na pokles ceny černého zlata, tedy ropy ropa short. Více informací se dočtete zde. Jestli hledáte možnosti investice do komodit, pomůže Vám přehled poklesů a růstů cen za minulý obchodní den. Nechte se inspirovat vívojem ceny v minulosti.

I v červenci se platí daně!

Anketa

Anketní otázka tohoto týdne zněla: "Která z následujících zemí je Vaším favoritem na letní dovolenou?" Výsledky jsou poměrně překvapivé. Ani Chorvatsko, ani prosluněné Řecko, sousední Slovensko nebo populární Černá Hora. Vyhrálo Česko! 51% čtenářů našeho serveru odpovedelo, že favoritem letošní letní dovolené je Česko. To je dobře, moc dobře. Je vidět, že si umíme pořád naší země vážit a že máme pořád doma co poznávat.

Přejeme Vám krásné prázdniny!


Itálie
Slovensko
Chorvatsko
Řecko
Černá Hora
Česko
Španělsko

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU