MasterCard Europe: téměř 2,78 milionu karet

17.07.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Počet karet vydaných členskými bankami dosáhl téměř 2,78 milionu. Společně s počtem platebních karet narůstala i síť obchodních míst a bankomatů akceptujících karty MasterCard, MasterCard Electronic a Maestro.

I v prvním čtvrtletí letošního roku pokračoval výrazný rozvoj trhu platebních karet v České republice. Největší nárůst počtu vydaných karet přitom zaznamenaly karty se značkou Maestro, jejichž počet se zvýšil oproti stejnému období loňského roku o více než 14 % na 2,075 milionu kusů. Rostoucí zájem mezi svými klienty zaznamenaly členské banky rovněž u karet se značkou MasterCard - jejich počet vzrostl meziročně o 4 % na 704 000 kusů.

Dynamicky se v meziročním srovnání rozšířila i akceptační síť. Držitelé karet MasterCard mohli ke konci prvního čtvrtletí svými kartami platit ve 43 739 obchodech (nárůst v meziročním srovnání 79 %), držitelé karet Maestro v 25 634 obchodech (nárůst v meziročním srovnání 15 %). K dispozici bylo držitelům platebních karet MasterCard a Maestro také 2 420 bankomatů, jejichž síť se tak oproti předchozímu roku rozšířila o 14 %.

V rámci Evropy zaznamenaly karty asociace MasterCard Europe rovněž další posílení pozice leadera na trhu. Ke konci prvního čtvrtletí letošního roku vydaly banky na území Evropy 226,39 milionů platebních karet Maestro (nárůst oproti stejnému období loňského roku o 6,95 %) a 88,24 milionů karet MasterCard (meziroční nárůst 11,26 %). Stabilně rostl během prvního čtvrtletí letošního roku také počet akceptačních míst karet MasterCard, a to na přibližně 6,14 milionu obchodů. Výrazný růst zaznamenala akceptační síť karet Maestro, která se rozrostla o 42 % na 4,4 milionu obchodních míst.

Samozřejmostí se stává rovněž používání platební karty při dovolených a jiných cestách do zahraničí. I zde vychází MasterCard Europe svým zákazníkům vstříc - svou kartu mohou použít ve 210 zemích světa k platbě ve více než 30,7 milionech obchodech nebo k výběru hotovosti v některém z 893 tisíců bankomatů.

Zdroj: tisková zpráva MasterCard Europe

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ