ANALÝZA: Stoupající dividendy udávají tempo růstu Wall St.

18.07.2003 | , Reuters
MAKRODATA A EU


Akciové trhy doprovázel na čtyřměsíční strmé cestě vzhůru nečekaný spojenec - rostoucí dividendy, které se po 20leté přestávce rázně vracejí na scénu. Investoři, kteří dostávají každé tři měsíce stále tučnější  šeky, mohou být...

...vděční minimálně za dva faktory: nižší daňové  zatížení dividend a poměrně chudé výnosy z dluhopisů. A očekává se, že dividendy porostou dál. Naposledy sáhla hlouběji do kapsy Citigroup. Finanční skupina zvýšila čtvrtletní dividendu o razantních 75 procent na 35 centů na akcii. 

Bank of America zvedla před třemi týdny výplatu akcionářům o čtvrtinu na 80 centů na akcii a Goldman Sachs Group ji zdvojnásobila na 25 centů na akcii. "O dividendy se nikdo moc nezajímal. Pak šel trh výrazně dolů a začalo na nich záležet víc a víc. Teď (u růstu dividend) sledujeme oživení dokonce ještě před daňovými změnami," uvedl  Howard Silverblatt, analytik Standard & Poo's. 

Americký Kongres snížil v květnu nejvyšší sazbu u daně z dividendy na 15 procent v rámci daňových škrtů v celkové hodnotě 350 miliard dolarů. Výnos z 10letého amerického státního dluhopisu dosahuje  3,65 procenta. Jednoletý depozitní certifikát vynáší v průměru 1,52 procenta a dvouletý depozitní certifikát 1,81 procenta, jak vyplývá z údajů Bankrate.com. 
Avšak dividendový výnos u akcií Citigroup činí 2,9 procenta. U všech titulů z báze indexu S&P 500 dosahuje v průměru 1,28 procenta. U akcií nesoucích dividendy, jichž je v uvedeném indexu 356, je výnos 1,79 procenta, uvedl Silverblatt. Předseda představenstva Citigroup Sanford Weill uvedl, že změna daňového zákona "srovnává význam dividendy a zpětného odkupu akcií jako prostředků k navrácení kapitálu akcionářům". 

VÝNOSY KUPŘEDU! 

V současnosti vyplácí dividendy 356 firem z indexu S&P 500 proti 351 na začátku roku. Předtím ovšem jejich počet 20 let 
klesal, připomněl Silverblatt. "V roce 1983 vyplácelo dividendy 454 titulů (z 500)," řekl.  "Postupně jich ale ubývalo až na 372 v roce 2000. V posledních dvou letech během poklesu (na akciovém trhu) se jejich množství v podstatě neměnilo." 
Silverblatt uvedl, že u titulů z indexu S&P 500 se dividenda letos zvýšila ve 124 případech proti 104 v loňském roce. 
V pondělí zvedla čtvrtletní dividendu kromě Citigroup také Fannie Mae, a sice o 15,4 procenta na 45 centů na akcii. 
Richard Cripps, hlavní stratég z Legg Mason Wood Walker, očekává, že dividendy pravděpodobně zvýší i další společnosti. "Podíl vyplácených dividend je ve srovnání s historickými průměry nízký. Podívejte se na posledních 50 let, poměr zisku vypláceného formou dividendy dosahoval zhruba 50 procent," řekl. "To vše se změnilo se zákonem o daních z dividend. Ale co je důležitější, investoři zjišťují, že výnosy už nejsou jako dřív a dividendy budou významnou součástí jejich portfolií."

Cripps navíc soudí, že dluhopisové fondy mohou být rizikové vzhledem k možnému zvýšení úrokových sazeb. Na jaře roku 2000 klesl podíl zisku vyplaceného formou dividendy na minimum ve výši zhruba 30 procent a nyní se pohybuje kolem 35 procent, dodal. 

Investoři zajímající se o potenciální růst dividend by se podle Crippse měli poohlédnout po velkých firmách se silným cash flow, jež vyplácejí na dividendách méně než 40 procent ze zisku. "Pokud je tento poměr nízký, pod 40 procenty, pak si myslím,
že jej firmy na tuto úroveň zvýší,
" uvedl.

V případě Citigroup se dividenda po pondělním navýšení zvedla na 42 procent ze zisku z předchozích 24 procent. "Tyto velké firmy mají docela solidní cash flow a zjišťují, že jenom sedět na kupě peněz s představou, že vědí, jak s nimi naložit, už není tak úplně aktuální. Jsou to peníze akcionářů," podotkl Cripps.

Přeložil: Filip Tošenovský; Editoval: Dušan Bučánek
Zdroj: Reuters, 16.7.2003

Autor článku

Články ze sekce: MAKRODATA A EU