Bez pasu a platební karty se v zahraničí neobejdete!

23.07.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Stále více lidí tráví svoji dovolenou někde v zahraničí. Bohužel ani tam není bezpečno a lehce se může stát, že Vám někdo doklady či peněženku ukradne. Ztratíte-li platební kartu či pas, čeká Vás dozajista spousta problémů, vyřizování a samozřejmě to bude i něco stát. Jak se v takovéto situaci zachovat? Přečtěte si následující řádky.

Téma: Jak řešit problémy na dovolené

Platební karta

Taková ztráta nebo odcizení platební karty v zahraničí nám může pěkně pokazit celou dovolenou. Nejen že ztratíte přístup k penězům prostřednictvím bankomatu a možnost placení kartou u obchodníků, ale vystavujete se i riziku zneužití karty cizími osobami a následnému úniku finančních prostředků z účtu. Navíc se taková ztráta karty dost prodraží.
Nejdůležitější je ihned nahlásit ztrátu na kartové centrum. Můžete zavolat buď  na autorizační centrum MUZO do Prahy, nebo pobočce své banky a ta zajistí vše potřebné. Volat také můžete na mezinárodní blokační centrum, ale jen pokud umíte dobře anglicky nebo německy. Na základě telefonického hlášení bude karta blokována proti všem autorizovaným transakcím. Ztrátu nebo odcizení také ohlaste místní policii a vyžádejte si potvrzení.
Poplatky za blokaci platebních karet jsou rozdílné a banka je vyhlašuje ve svém sazebníku. Blokace stojí maximálně několik stokorun, zařazení embosované karty na stoplist může stát až několik tisíc. Obvyklý poplatek za blokaci karty je 200 korun, některé finanční ústavy tuto službu provádějí zdarma, někde si klient připlatí až 500 korun. Sazba za blokaci embosované karty se většinou pohybuje v rozmezí od 1.000 do 2.000 Kč. Mezi bankami je také rozdíl v době převzetí odpovědnosti za ztráty. Většina bank ručí  za škody až po půlnoci dne, kdy klient ztrátu nahlásil. Ale jsou i banky, které berou toto riziko na sebe hned při nahlášení. Například klienti Komerční banky a Citibank se tak od okamžiku nahlášení ztráty karty prakticky nemusí ničeho obávat. Obecně ale platí, že je-li při transakci použit PIN, vždy ručí klient.

Bližší informace o tom, jak se dá platební karta co nejrychleji zablokovat a kolik Vás to bude stát se dozvíte v článku nazvaném "Ztráta karty vyjde pěkně draho".

Cestovní pas

Na svůj cestovní pas si dávejte na dovolené obzvláště velký pozor. Pokud o něj totiž přijdete, musíte se připravit na spoustu problémů a vyřizování. Co tedy dělat, jestliže pas ztratíte? Nejprve se musíte vypravit na český zastupitelský úřad. Tam Vám vystaví náhradní cestovní doklad. Diplomatické úřady většinou sídlí v hlavním městě a jsou vzdáleny od turistických oblastí. Pravděpodobně Vás tak bude čekat dlouhá cesta. Navíc musíte počítat s krátkou úřední dobou, většina úřadů České republiky v zahraničí úřaduje pouze několik hodin denně. Před odjezdem do ciziny si zjistěte adresu místního zastupitelství České republiky, včetně úředních hodin a telefonního čísla.
Pokud se na zastupitelství obrátíte pro pomoc v nouzi mějte na paměti, že české úřady vám mohou poskytnout pouze nezbytně nutné prostředky pro návrat do vlasti v nezbytných případech na stravování a ubytování, na prodloužení pobytu v zahraničí vám nepřispějí.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky