Co týden dal?

25.07.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tento týden Vám přinášíme přehled nejdůležitějších událostí. Co se v posledních dnech dělo,  jaké zprávy ze světa a z domova patří mezi nejdůležitější, co se změnilo na našem serveru? Odpovědi naleznete na následujících řádkách…

Posledních 7 dní ve světě
V pondělí průmyslový konglomerát 3M uvedl, že jeho zisk ve druhém kvartálu stoupl kvůli snahám o snížení nákladů a slabšímu dolaru. Tržby jí tak stouply o 10,1% na 4,58 miliardy dolarů.

O tom, jak je Matrix Reloaded úspěšný a ziskový se přesvědčila firma AOL Time Warner Inc. a ve středu oznámila, že její zisk ve druhém kvartálu vystřelil prudce vzhůru. K těmto výsledkům jim hlavně dopomohl již zmiňovaný film, silné výsledky sítí kabelových televizí a úspory nákladů problémové divize America Online. Jejich čistý zisk tak stoupl na 1,1 miliardy dolarů.

Ve čtvrtek firma Sony uvedla, že její čistý konsolidovaný zisk spadl za první fiskální čtvrtletí o 98%. Důvod? Klesající odbyt televizí Trinitron, audiosystémů a počítačů Vaio. Jejich tržby tak klesly o 6,9% na 1,6 bilionu jenů. Analytici Reuters čekali čistý zisk 6,2 miliardy jenů a tržby 1,63 bilionu jenů. Sony, která působí i v zábavním průmyslu, nadále předpokládá, že za celý rok vykáže čistý zisk 50 miliard jenů, provozní zisk 130 miliard jenů a tržby ve výši 7,4 bilionu jenů.

Udaj a Kusaj, synové bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, byli v úterý zabiti. Stalo se tak během šestihodinové bitvě v Mosulu. Jako důkaz pro Iráčany byli fotografie obou mrtvých bratrů zveřejněny.

Posledních 7 dní u nás
Minulý týden použil prezident Václav Klaus práva veto na jemu předložený zákon o zvýšení sazby DPH, který se tak vrací do Poslanecké sněmovny k dalšímu projednání. Jeho rozhodnutí nejenom z vlastní iniciativy, ale i na základě mnoha dopisů občanů, podnikatelů, firem i jejich asociací (např. Svazu průmyslu a dopravy ČR), které upozorňovaly na nedostatky přijatého zákona a jeho negativní dopady do podnikatelského prostředí v ČR. V úvahu také bral fakt, že se k novele zmiňovaného zákona jasně nevyjádřil Senát, přestože jde o velmi významnou věc.

Začátek týdne stála česká koruna proti EURU na nejslabších úrovních za poslední rok a půl s tím, jak byl trh neklidný před projednáváním vládního návrhu reformy veřejných financí v Poslanecké sněmovně.

A výsledek hlasování? Poslanecká sněmovna poslala ve čtvrtek podle očekávání sérii zákonů týkajících se reformy státních financí dál. Všech 11 zákonů prošlo do dalšího čtení, když proti nim hlasovali pouze opoziční poslanci z KSČM a ODS.

Vysokoškoláci, kterým byla od České spořitelny slíbena prémie v hodnotě 10 000 Kč za studium s vyznamenáním, chtějí o svá práva bojovat u soudu. ČS jim totiž místo zmiňované částky vyplatila pouhých 1 000 Kč. Při soudním sporu jim bude pomáhat Sdružení na obranu spotřebitelů (SOS).

Posledních 7 dní na našem serveru
Tématem rubriky FinTriky jsou rady jak řešit problémy na dovolené při krachu cestovní kanceláře, úrazu a ztrátě zavazadla…

Do sekce leasing a splátky byly vytvořeny a vloženy nové moduly, které Vám pomůžou při výběru nejvýhodnější úvěrové karty. Také byly zaktualizovány seznamy leasingových společností.

Během minulého týdne jsme pro Vás se společností ASPI připravily výběr plného znění vybraných zákonů

Ve spolupráci s www.epravo.cz a dalšími partnery je pro Vás vytvořena znalostní spotřebitelská soutěž, ve které vyhrává bez výjimky každý! Každý účastník totiž získává:

  • slevu ve výši 1000 Kč na nákup zlatých šperků do klenotnictví a výrobce šperků Moon Bohemia a také 
  • slevu 12% u specializovaného prodejce digitálních videokamer a fotoaparátů D.V.F.

Soutěže se účastníte tím, že odpovíte na 14 otázek a vyplníte a úspěšně odešlete registrační soutěžní formulář. Otázky jsou tvořeny formou kvízu s několika variantami odpovědi. Při odpovídání každé otázky máte možnost využít nápovědy - znamená to, že pod možnými variantami odpovědi je také odkaz na stránku, kde může správnou odpověď najít. Úspěšným odesláním tohoto formuláře a všech soutěžních otázek Vám vzniká nárok na výhru - bez ohledu na to, zda jste odpověděl na otázky správně či chybně.


Anketa
Minulý týden vetoval prezident Václav Klaus "Zákon o zvýšení sazby DPH". V této souvislosti se začalo hovořit o možné vládní krizi. Důvody k těmto spekulacím jsou jasné: k přehlasování veta jsou zapotřebí hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců (tj. nejméně 101). Komunisté a ODS zákon podpořit nechtějí a v koalici Marvanová váhá. Dá se tedy říci, že k úspěchu projití zákona poslaneckou sněmovnou je zapotřebí právě její hlas. V poslední anketě jsme se Vás v této souvislosti ptali, jestli se vláda díky vetovanému zákonu o dani z přidané hodnoty dostane do krize. A jak dopadlo hlasování? 38% odhlasovalo ano, 31% se přiklání k odpovědi ne, 16% z vás neví a stejný počet čtenářů, tj. 16% se o toto téma nezajímá.

 


ano
ne
nevím
nezajímám se

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU