Co týden dal?

08.08.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tak jako slunce vychází každý den,  tak podobně každý pátek odpoledne pro Vás máme souhrn nejzajímavějších událostí za uplynulý týden ze světa, z domova, z našeho serveru. Ne jinak je tomu i v těchto parných letních dnech...

Posledních 7 dní ve světě

Události letošního léta jsou podobně "okurkové" jako každý rok. Snad kromě obvyklých přírodních katastrof a atentátů teroristických organizací není žádná významnější politická nebo ekonomická událost hodna zveřejnění. Ani politikům se nechce ve vedrech pracovat více než je nutné.
Zajímavým vývojem prochází cena ropy. Ta ve středu stoupla na nejvyšší úroveň od války v Iráku kvůli obavám z teroru a nejistotě kolem dodávek z Iráku. Cena už vyšplhala na 32,72 dolaru za barel, což je podle agentury Reuters nejvyšší úroveň od 18.března.
Michael McKevitt, kterého úřady považují za šéfa hnutí Pravá IRA sdružujícího stoupence tvrdé linie odpadlé od Irské republikánské armády (IRA), byl odsouzen ke 20 letům žaláře napsala ČTK.
Ve čtvrtek přišlo o život jedenáct lidí a dalších 52 bylo zraněno. Stalo se tak při výbuchu bomby nastražené v automobilu před jordánským velvyslanectvím na západním okraji Bagdádu, píše agentura ČTK.

Posledních 7 dní u nás

Že impérium Václava Fischera bude zachráněno společností Atlantik FT už víme. Poslední zprávu vydala ČTK dnes v 17:10: "České aerolinie prodají své pohledávky vůči letecké společnosti Fischer Air firmě Atlantik FT. Dnešní dohoda aerolinií s Atlantikem bude znamenat také ukončení exekuce, kterou ČSA na Fischerovu leteckou společnost uvalily, řekl mluvčí ČSA Daniel Plovajko. ČSA se tak zachovaly stejně jako ve čtvrtek Česká správa letišť a o den dříve největší Fischerův věřitel Komerční banka. Té Fischer dluží více než 400 milionů korun. Fischerův dluh u ČSL a ČSA údajně činí 50 milionů korun." Tolik ČTK. Nezbývá než gratulovat a zároveň se radovat: Značka Fischer z trhu nezmizí a na zájezdy kulaťoučkými modrými letadýlky Fischer Air budeme moci létat pravděpodobně i v příštích sezónách!

Naše vláda ve středu posvětila prodej systémového integrátora PVT skupině kolem polské firmy Prokom Software, oznámil podle agentury Reuters mluvčí kabinetu Jindřich Marek. Prokom a jeho dva finanční partneři podepsali dohodu o koupi 96,5 procenta PVT v květnu, kupní cena má činit 1,55 miliardy korun.
Podle agentury Reuters Česká republika pracuje na nových dokumentech pro Evropskou unii, neboť se nevzdává plánu pomoci zadluženým privátním Třineckým železárnám a zamezit tím dalšímu propouštění v severomoravském regionu. Ministerstvo průmyslu a obchodu v úterý oznámilo, že navrhne vládě, aby pokračovala ve snaze přesvědčit Unii pro dodatečné svolení s dvoumiliardovou podporou, která by pomohla snížit sedmimiliardový dluh firmy a zabránila propouštění. Do jaké míry je možné pomáhat plně soukromým firmám ze státního rozpočtu bychom se mohli zeptat drobných živnostníků. Jak asi stát pomáhá jim? Platí za ně dluhy?
Rozsáhlými změnami prochází Ústavní soud. Byli jmenováni další soudci, naopak někteří opět neuspěli. Uspěl místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Ten podal demisi, oznámil v pondělí Úřad vlády. Premiér má teď nelehký úkol: najít za Rychetského náhradu.
Prezident Václav Klaus začal rozesílat první zamítnutí žádostí o milost. Informovala o tom prezidentská kancelář.

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem pravidelné rubriky FinTriky jsou tentokrát informace o financích. Radili jsme Vám, kde vzít finance na zaplacení dovolené. Platit dovolenou hotově? Vzít si půjčku? Platit předem nebo až na poslední chvíli? Rozhodnutí je na Vás, poradíme Vám ale jak na to!

Pokračuje také naše soutěž. Ve spolupráci s www.epravo.cz a dalšími partnery je pro Vás vytvořena znalostní soutěž, ve které vyhrává bez výjimky každý! Každý účastník totiž získává:

  • slevu ve výši 1 000 Kč na nákup zlatých šperků do klenotnictví a výrobce šperků Moon Bohemia a také 
  • slevu 12% u specializovaného prodejce digitálních videokamer a fotoaparátů D.V.F.

Potřebujete pojištění právní ochrany? Žádný problém. I v této oblasti Vám poradíme jak na to. Stačí se podívat do sekce Pojištění.

Naše zpravodajství z Kapitálových trhů je jedno z nejširších na celém českém internetu. Denně 20 nových aktuálních zpráv a navíc on-line data z Burzy, z komoditních trhů i z trhu RM-SYSTÉM.

Víte jak je rozdělen náš leasingový trh? Která společnost je největší? Nejsilnější? Nejlepší? Nevíte? Podívejte se na stránky leasing.finance.cz a budete vědět víc!

Anketa

Téměř dva roky prosakovaly na veřejnost kusé informace o problémech impéria jménem Fischer. Trpělivost věřitelů je u konce, na podnikatele i na jeho firmy poslali kvůli jeho dluhům exekutora. Výsledky známe. Zajímal nás ale Váš názor na podnikání bývalého senátora a navrátilce Václava Fischera. Otázka v anketě byla:

Je Václav Fischer symbolem "úspěšného podnikatele"?

Ano, je symbolem úspěšného podnikatele
Není, jak by mohl být, když dluží 500 mil. Kč a své dluhy nesplácí?
Dlouho se mu dařilo, ale nezvládl rozvoj svých firem

Kupodivu pouhých 17% čtenářů podnikání impéria Fischer odsoudilo. Neplatit dluhy je asi normální. Aspoň v těchto zeměpisných šířkách. Drtivých 59% je mírného názoru, že Václav Fischer je vcelku dobrý podnikatel, pouze se mu nepodařilo "ustát" úspěch a rozvoj vlastních firem. Silných 23% čtenářů si dokonce myslí, že pan Fischer je úspěšný podnikatel. Ano ano .. neplatit dluhy = být úspěšným. Bez komentáře...

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU