Zisk Estée Lauder vzrostl o 72 procent nad 41 milionů dolarů

15.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago/New York 15. srpna (ČTK) - Americký výrobce kosmetiky Estée Lauder Companies vytvořil ve čtvrtém čtvrtletí svého fiskálního roku čistý zisk 41,1 milionu dolarů (asi 697,4 milionu Kč), což je meziroční nárůst zhruba o 72 procent. Firma uvedla, že k vyššímu zisku jí pomohl především růst prodeje a také slabší kurz dolaru.

Zisk na jednu akcii dosáhl 20 centů, a zvýšil se tak proti 12 centům před rokem. Tržby vzrostly o 12 procent na 2,06 miliardy dolarů (asi 35 miliard Kč). Firmě se dařilo hlavně na americkém trhu a v mladých tržních ekonomikách.

Pokud by se nebraly v úvahu výdaje na restrukturalizaci, zisk na akcii by činil 24 centů. To je v souladu s odhady analytiků v anketě společnosti FactSet. Tržby dopadly také o trochu lépe, než se čekalo. Analytici počítali s jejich růstem na 2,02 miliardy dolarů.

Navzdory solidním výsledkům firma předpovídá, že celoroční zisk se bude pohybovat kolem 4,00 až 4,20 USD, což je pod odhady analytiků. Ti počítali se ziskem 4,36 USD. Akcie firmy tak v úvodu obchodování na burze v New Yorku oslabily zhruba o devět procent. U tržeb vedení firmy čeká bez vlivu směnných kurzů nárůst od šesti do osmi procent.

Estée Lauder vyrábí širokou škálu kosmetických produktů, které prodává pod značkami Bobbi Brown, MAC Cosmetics, Aramis, Clinique, Prescriptives, nebo Lab Series.

Na příští rok management předpovídá, že firma by mohla vytvořit zisk na akcii od 3,84 do 4,12 USD. To je lepší výhled, než čekali analytici. V anketě agentury Thomson Reuters v průměru očekávali, že firma vytvoří zisk na akcii kolem 3,67 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK