Akcie na pražské burze v týdnu ztratily nepatrných 0,03 procenta

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze v 33. týdnu celkově stagnovaly, hlavní index PX ztratil nepatrných 0,03 procenta na 988,4 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly cenné papíry sázkové kanceláře Fortuna. Nejvýrazněji ztratily po největším vzestupu minulého týdne akcie technologické firmy KIT Digital. V předchozím týdnu index PX ubral 9,5 procenta, o týden dříve více než sedm procent.

"Týden se opětovně nesl ve znamení výprodejů. Spouštěčem opětovných prodejních pokynů byla nejen makroekonomická data v podobě německého HDP či amerického indexu podnikatelské nálady, ale i opětovná obava ohledně likvidity na především evropském mezibankovním trhu. Domácí trh se i přes popsané efekty relativně dobře držel na mezitýdenně téměř nezměněné hodnotě indexu," popsal vývoj na finančním trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla Fortuna, která posílila o 7,2 procenta na 101 Kč. V případě Fortuny šlo podle Vaníčka spíše o korekci předešlého propadu bez výraznější zásadní zprávy. Naopak nejvíce klesajícím titulem byl KIT Digital s propadem o 8,9 procenta na 163 Kč. Ani u KIT Digital se neobjevila žádná zpráva. Nicméně obor technologií prodělal rozsáhlé výprodeje díky zhoršeným výhledům jak Dellu, tak HP, dodal Vaníček.

Pro příští týden očekává, že na trzích bude přetrvávat nervózní obchodování. Úzce se budou sledovat makroekonomická data a výše úroků na mezibankovním trhu, která více naznačují situaci na daném trhu. Ke konci týdne se trhy budou upínat k pátečnímu setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole. Přinejmenším spekulace na nějaké oznámení může být jistou protiváhou současného nervózního obchodování, odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK