Ropa zastavila pokles a díky slabému dolaru a akciím oživila

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy smazaly všechny dnešní počáteční ztráty, v nichž se americká lehká ropa propadla pod hranici 80 dolarů za barel, a odpoledne začaly prudce růst. K oživení jim dopomohl pokles kurzu dolaru a návrat amerických akciových trhů do kladných čísel.

Cena americké WTI klesla dopoledne až na 79,17 dolaru, po 17. hodině SELČ však už získávala 70 centů a pohybovala se mírně nad 83 dolary za barel. Severomořská ropa Brent posílila o dva dolary na 109 dolarů za barel. WTI nicméně tento týden ztrácí stále asi tři procenta a od počátku měsíce 13 procent.

Z propadů se ropný trh vymanil díky odpolednímu poklesu dolaru vůči euru a sestupu jeho kurzu vůči jenu na rekordní minimum. Poté jej podpořilo oživení amerických akcií. "Ropný trh sleduje vývoj akcie a podporuje jej slabší dolar," řekl agentuře Reuers analytik chicagské firmy PFGBest Research.

Ropný trh se ve čtvrtek stejně jako globální akciové trhy ocitl pod tlakem série nepříznivých údajů z americké ekonomiky, které stále více hrozí sklouznutí do nové recese. Pokles cen ropy a dalších komodit byl součástí nové vlny výprodeje na trzích rizikovějších aktiv v čele s globálními akciemi, kterou vyvolaly čtvrteční údaje o oslabení regionální průmyslové aktivity v USA a další nepříznivá dílčí data.

Podle některých analytiků je ropa i přes poslední vlny propadů vzhledem k nynější ekonomické situaci nadále příliš drahá, což znamená, že by mohla oslabit poptávku, což by dál podkopalo ekonomiku. "Ropa vypadá levně, ve skutečnosti je ale stále hodně drahá," řekl agentuře Reuters analytik Olivier Jakob z firmy Petromatrix. Ceny topného oleje podle něj naznačují, že letošní zima v USA bude pro domácnosti zatím nejdražší.

Globální index cen komodit Reuters-Jeffferies CRB klesl ve čtvrtek o 2,3 procenta, což byl nejhlubší pokles od výprodeje z 8. srpna, kdy trhy reagovaly na snížení amerického ratingu. Dnes odpoledne však index rostl asi o 0,5 procenta.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 108,99 106,99 New York - Nymex WTI září 83,08 83,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK