Co týden dal?

19.09.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Neměli jste čas sledovat co se kolem Vás děje? Nevadí. Také tento týden jsme pro Vás připravili pravidelný přehled nejzajímavějších událostí, které se staly u nás doma, v zahraničí, na našem serveru... aneb co týden dal.

Posledních 7 dní ve světě

Hurikán Isabel se silnými větry o rychlosti téměř 200 kilometrů v hodině zasáhl východní pobřeží Spojených států a ochromil i Washington včetně federálních úřadů. Zahynuli čtyři lidé. další dvě osoby nalezly smrt pod padajícími stromy. Prezident George Bush vyhlásil v postižených oblastech stav katastrofy. 

Švédská policie v úterý večer zadržela muže podezřelého z vraždy ministryně zahraničí Anny Lindhové. Vyšetřovatelé mají za to, že zadržený se velmi podobá muži, jehož snímky byly před pár dny zveřejněny. Nicméně policie vytipovala kromě zadrženého ještě pět osob, které potřebuje prověřit, upozornil vyšetřovatel Leif Jennekvist.
 
Euro trpí pod tíhou nespravedlivé zátěže plynoucí ze slabého dolaru, což brání výraznějšímu ekonomickému oživení. Uvedl to v úterý Mezinárodní měnový fond, který současně snížil letošní předpověď hospodářského růstu eurozóny na 0,5 procenta. Mezinárodní měnový fond snížil předpověď růstu eurozóny na 0,5 procenta z původního odhadu 0,75 procenta a vyzval Evropskou centrální banku, aby nezvyšovala úrokové sazby. Ty se přitom nacházejí na 50letém minimu ve výši 2,0 procenta.  

Evropský statistický úřad potvrdil ve středu srpnovou meziroční inflaci eurozóny na 2,1 procenta. Ukazatel tak zůstal těsně nad dvouprocentním stropem Evropské centrální banky.

Výkonnost průmyslu eurozóny se v červenci meziměsíčně zvýšila o 0,6 procenta po revidovaném červnovém růstu o 0,1 procenta, oznámil v úterý statistický úřad Eurostat. Meziročně průmyslová výroba klesla o 0,3 procenta po snížení o 1,6 procenta za předchozí měsíc.

Proti přijetí evropské měny eura se při nedělním referendu ve Švédsku vyslovilo 56,1 procent hlasujících a pro bylo 41,8 procenta. Vyplývá to z konečných výsledků, které dnes zveřejnila švédská volební komise. Nevyplněné hlasovací lístky tvořily 2,1 procenta a 0,5 procenta hlasů bylo neplatných. Volební účast byla vysoká a dosáhla 81,2 procenta.
Většina Estonců se v referendu jednoznačně vyslovila pro vstup své země do Evropské unie. Referendum proběhlo 8. - 10 září a vstup do EU podpořilo 73 % hlasujících. 27 % bylo proti.
Podle posledního průzkumu veřejného mínění je vstupu do EU nakloněno pouhých 53 procent lotyšských voličů, přičemž 24 procent je proti a plných 22 procent zůstává stále nerozhodnuto.

Posledních 7 dní doma
 
Česká vláda ve středu v noci schválila definitivní verzi státního rozpočtu na příští rok, v níž snížila původně navrhovaný deficit zhruba o tři miliardy korun na 114,97 miliardy. Návrh rozpočtu, který vláda předloží Poslanecké sněmovně ke schválení, je založen na plánovaných příjmech ve výši 753,814 miliardy korun při výdajích 868,784 miliardy, uvedl ve čtvrtek ministr financí Bohuslav Sobotka. Předpokladem návrhu je, že česká ekonomika stoupne v příštím roce o 2,8 procenta a míra inflace dosáhne 2,6 procenta.

Plzeňská strojírenská skupina Škoda Holding ve čtvrtek uvedla, že v prvním pololetí meziročně téměř zdvojnásobila provozní zisk na 104 miliony korun. Tržby skupiny zhruba stagnovaly na 5,65 miliardy korun, z toho přibližně 60 procent tvořil export. Výši tržeb nicméně ovlivnil prodej některých vedlejších aktiv s celkovými výnosy okolo dvou miliard korun. Objem nově přijatých zakázek holdingu stoupl meziročně o 11 procent na 5,1 miliardy korun.  

Mezinárodní měnový fond ve čtvrtek uvedl, že letos odhaduje růst české ekonomiky na 1,7 procenta, zatímco napřesrok by se měl hrubý domácí produkt zvýšit o 2,6 procenta. Zpřesnil tak květnovou prognózu, kdy předpověděl, že se výkonnost české ekonomiky letos zvedne o méně než dvě procenta a v roce 2004 zhruba o tři procenta.

Zadlužení českých rodin vzrostlo za poslední dva roky téměř o polovinu. Každá z přibližně čtyř milionů domácností nyní v průměru dluží téměř 44 tisíc korun. Zvyšuje se tak riziko, že v budoucnu stále více rodin nebude schopných své půjčky splácet. Znepokojení daly najevo centrální banka a Mezinárodní měnový fond.

Především vysoké schodky veřejných rozpočtů jsou podle České národní banky hlavní překážkou toho, aby se v České republice mohlo v brzké době platit eurem. Kvůli tomu již není možné počítat s přijetím eura v prvním možném termínu, tedy v roce 2007, uvádí ČNB v dokumentu, který dnes poskytla novinářům. ČNB doporučuje přijmout euro až tehdy, pokud na to bude ekonomika připravena. Konkrétní datum však neuvádí.

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem pravidelné rubriky FinTriky bylo: "Jak si přivydělat na studiích?". Každý den byl pro studenty připraven jeden stručný návod na získání finančních prostředků - brigáda, práce v zahraničí, stipendium, podnikání, kontokorent...

Chcete spekulovat na komoditních burzách? Chcete si vydělat slušné peníze a nebojíte se rizika? Pomůžeme Vám! V sekci investice.finance.cz/komodity  máme pro Vás nový Spekulantův tip. Přečtěte si, jak se dá dnes vydělat na vzestupu ceny kávy.

Sekce Ekonomika má také několik novinek a aktualizací. Ministerstvo financí aktualizovalo prognózu hospodářského vývoje na rok 2003 a následující.

Chcete se dozvědět více o finančním leasingu? Pak se určitě podívajte na tyto stránky. V této zcela nové sekci bude postupem času příbívat stále více informací. Prozatím si můžete přečíst, jak je to s leasingem nemovitostí.

Jste student a nejste si zrovna jisti, kolik Vás stojí vaše studentské konto? Můžeme vám pomoci. V sekci Bankovnictví pro Vás máme podrobný přehled aktuálních poplatků a sazeb za bankovní služby.

Anketa

Také tento týden pro Vás byl připravena pravidelná anketa. Tentokrát nás zajímal Váš názor na návrh jednoho z poslanců na zvýšení platů vládních představitelů.
Otázka zněla takto: "Reforma veřejných financí má snížit výdaje. Poslanci však navrhují růst svých platů. Odhlasují si nakonec jejich zvýšení?"
Jak hlasování dopadlo, si můžete zjistit z následujícího grafu. Naprostá většina účastníků ankety si myslí, že si poslanci zvýšení svých platů nakonec odhlasují.


ano
ne
nevím

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU