Chrysler se dohodl na nové kolektivní smlouvě, vytvoří nová místa

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 12. října (ČTK) - Americký výrobce automobilů Chrysler Group se dohodl se zástupci odborů na nové čtyřleté kolektivní smlouvě. Automobilka v rámci této dohody vytvoří 2100 nových pracovních míst a investuje 4,5 miliardy dolarů (přes 80 miliard Kč) do svých továren. Oznámil to dnes odborový svaz United Auto Workers (UAW).

Dohodu ještě musí schválit zaměstnanci podniku. Kolektivní smlouva se týká 26.000 pracovníků Chrysleru ve Spojených státech. Nové kolektivní smlouvy nedávno s odbory sjednaly i další americké automobilky General Motors a Ford Motor, napsala agentura AP.

Většinovým majitelem Chrysleru se v létě stal italský partner Fiat poté, co dokončil převzetí podílů vlád Spojených států a Kanady. Fiat již předloni získal pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku. Svůj podíl poté několikrát zvýšil.

Čistá ztráta společnosti Chrysler ve druhém čtvrtletí stoupla na 370 milionů dolarů ze 172 milionů dolarů před rokem kvůli nákladům souvisejícím se splacením vládních půjček. Tržby se ale meziročně zvýšily o 30 procent na 13,7 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK