Co týden dal?

26.09.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Výsledek hlasování Poslanecké sněmovny o nedůvěře kabinetu Vladimíra Špidly, spolupráce USA s Německem a Francií v Iráku, ... to vše a mnohem více vás čeká v pravidelném týdenním souhrnu toho nejdůležitějšího.

Posledních 7 dní ve světě

Americký prezident George W. Bush prosí světové velmoci o pomoc v Iráku. S německým kancléřem Gerhardem Schröderem už se domluvil a tak dalším na řadě je francouzský prezident Jacques Chirac. Francie má sice názor na válku v Iráku jiný než USA, ale pan Chirac prohlásil, že jim stát v cestě nebudou.

Evropská komise se domnívá, že kdyby se soustavně investovalo do klíčových přeshraničních dopravních a energetických spojů, mohl by hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie přidat dalších 0,6 až 1,0 procenta. Ukázal to ve středu jeden z dokumentů exekutivního orgánu EU.

Ceny ropy ve středu odpoledne vyletěly nahoru. Země kartelu OPEC se totiž překvapivě dohodly na tom, že od 1.listopadu sníží produkci o 900.000 barelů denně. Trh byl tímto rozhodnutím zaskočen. Očekával, že těžební limity se nezmění.

Microsoft ve středu oznámil, že uzavře v 28 zemích světa svá internetová diskusní fóra, takzvané chat-roomy, protože se stala útočištěm šiřitelů nevyžádané elektronické pošty a sexuálních dravců. "Pravda je upřímně řečeno taková, že volný a nikým neřízený chat není bezpečný," řekl Reuters Geoff Sutton, evropský generální ředitel portálu Microsoft MSN.

...více informací naleznete na www.finance.cz

Posledních 7 dní doma
 
Politika naší země pod vedením ČSSD se dnes ráno otřásala v základech. Poslanecká sněmovna totiž hlasovala o nedůvěře kabinetu Vladimíra Špidly. Podle očekávání ale výsledek nepřekvapil. Pro vyslovení nedůvěry vládě pana Špidly se vyslovilo 98 poslanců, proti 100. Odbojný sociálnědemokratický poslanec Josef Hojdar se hlasování zdržel. Ke svržení vlády však opozice potřebovala 101 hlasů a jeden komunistický poslanec jí navíc chyběl pro nemoc.

Premiér Vladimír Špidla se v týdnu dohodl s ministryní zdravotnictví  a ministrem financí, že stát poskytne Všeobecné zdravotní  pojišťovně garanci na úvěr ve výši 1,5 miliardy korun od ČSOB. Česká konsolidační agentura by měla rovněž odkoupit dluhy okresních nemocnic ve výši 1,3 miliardy korun.

Poslankyně Unie svobody Hana Marvanová se vzdá poslaneckého mandátu. Ve Sněmovně ji nahradí Tomáš Vrbík, předseda pražské organizace Unie svobody. Ten uvedl, že podpoří navrženou reformu veřejných financí, pokud ji ČSSD spolu s KSČM významně nezmění. Navržený rozpočet na příští rok se schodkem 115 miliard korun je však pro Vrbíka nepřijatelný.

Vláda pověřila ministryni školství Petru Buzkovou, aby vymohla zpátky stamiliony korun ztracené v projektu Internet do škol a zároveň přehodnotila smlouvu se společností AutoCont, která měla počítače do škol dodat.

Jaderná elektrárna Temelín odstavila v úterý první ze dvou bloků poté, co automatický velín obdržel falešný signál od zabezpečovacího zařízení, uvedl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Další ostavení, tentokrát oficiální a druhého bloku, naplánovala jaderná elektrárna Temelín na sobotu. Odstaví na čtyři dny druhý blok kvůli plánované údržbě a opravám drobných netěsností v nejaderné části. Opětovné připojení bloku o výkonu 1000 megawattů do sítě je naplánováno na úterý 30.září.

Odbory požadují, aby minimální mzda v České republice vzrostla od ledna 2004 o tisíc korun na 7200 korun. Ministr práce Zdeněk Škromach však navrhuje růst o 300 korun nižší. 

Zástupci koaličních stran se dohodli, že v rámci reformy veřejných financí bude zachována možnost uzavírat smlouvy o stavebním spoření i pro děti do 15 let.

Česká spořitelna vyplatila dosud klientům zkrachovalé firmy Private Investors 106 milionů korun, tedy zhruba 80 procent z celkové sumy náhrad stanovené Garančním fondem obchodníků s cennými papíry.

Vstoupí-li země do eurozóny v rozmezí let 2005 až 2008, převáží negativa nad pozitivy, tvrdí někteří ekonomové. Česko a Maďarsko mohou spíše získat, když svůj vstup do eurozóny odloží na rok 2010.

Ať jsme na tom sebehůř, na platy si moc lidí šánhout nedá. Poslanci totiž schválili služební zákon, který počítá od roku 2005 se zvýšením platů pro členy bezpečnostních sborů.

...více informací naleznete na www.finance.cz

Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem pravidelné rubriky FinTriky bylo: "Změny cen". Na každý den jsme pro vás přichystali stav jednoho z důležitých produktů našeho života. Dozvíte se novinky ze světa mobilních přístrojů, cen energií, Českých drah, o zdražování potravin a vývoji cen cen bydlení.

Jak jsme již minulý týden informovali, se sekce "leasing a splátky" pravidelně rozšiřuje. Tento týden Vám přinášíme novou podsekci "leasing strojů a zařízení".

V sekci Bankovnictví Vám nabízíme aktualizované informace o poplatcích, které si banky účtují za své služby. Celou databázi jsme navíc rozšířili o nové druhy účtů, které v nedávné době začaly některé banky nabízet.

Máte chuť si mírně zariskovat? Zajímavou možností ke zhodnocení vašich peněz mohou být hypoteční zástavní listy.

V sekci Bydlení jsme pro Vás zaktualizovali seznam HZL. Chcete vědět více, případně do HZL investovat? 

Zaktualizovaný seznam pojišťoven naleznete v sekci Pojištění. Pokud tedy potřebujete telefon, fax,... stačí pouze navštívit naše stránky. V Pojištění naleznete také aktuální udaje o předepsaném pojistném vybraných pojišťoven za první pololetí letošního roku podle údajů ČAP.

Jako každý týden i tentokrát jsme pro vás ve středu připravili další díl seriálu o daňovém plánování s názvem "Díl IV.: Aby byly služby daňově výhodné", který naleznete v sekci Daně.

Anketa

Otázka tohoto týdne zněla "Navrhněte, jak vyřeší lékaři svoji tíživou finanční situaci ve zdravotnictví?". Nejvíce z vás (83%) by lékařům doporučilo snížení jejich platů. Překvapivě málo z vás (jen 11%) věří státu a jeho slibům, že zaplatí dluhy nemocnic. O tom, že si lékaři půjčí od svých pacientů nebo zavřou své ordinace nepřemýšlel téměř nikdo.

Zde se podívejte na grafické znázornění ankety:


sníží si platy
půjčí si od pacientů
stát zaplatí dluhy
uzavřou své ordinace
nevím

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU