Co týden dal?

03.10.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jako na konci každého týdne, přinášíme Vám i dnes souhrn toho nejzajímavějšího za poslední dny. Jak se vyvíjí ekonomika v Evropě? Co nového je na našem serveru? Odpovědi nejenom na tyto otázky naleznete v následujícím článku…

7 dní u nás

Ve středu přerušila česká vláda projednávání nového zákona o dani z přidané hodnoty na dva týdny. Důvodem, podle ministra financí Bohuslava Sobotky, je velké množství připomínek k zákonu, který má plně harmonizovat české právo s legislativou Evropské unie.

Ministerstvo financí oznámilo ve středu schodek státního rozpočtu ke konci září 80,3 miliardy korun. Dle odhadů Ministerstva by měl celoroční deficit státního rozpočtu dosáhnout 132,4 miliardy korun, zatímco byl pro letošní rok sestaven rozpočet s "pouhým" deficitem ve výši 111,3 miliardy korun.

ČNB a vláda předpokládá, že naše republika bude schopna přijmout EURO nejdříve v roce 2009 nebo 2010. V dřívějším nahrazením koruny eurem brání vysoký fiskální deficit, který letos více jak dvojnásobně převýší povolený limit pro vstup do eurozóny stanovený maastrichtskými kritérii.

7 dní ve světě

Hospodářství Evropské unie stále zůstává po období nejistoty velmi křehké. Objevují se ale i pozitivní signály.

Již dnes známe předběžné výsledné číslo inflace za měsíc září v eurozóně. Výše stagnovala na srpnové úrovni 2,1 %, což bylo nad stropem stanoveným Evropskou centrální bankou.

Ve středu byl Evropskou komisí zveřejněn program, který by měl povzbudit ochablý ekonomický růst Evropské unie. Pomoci by tomu mělo zvýšení soukromých a veřejných investic do důležitých dopravních spojů a výzkumných projektů.

7 dní na našem serveru

Tématem pravidelné rubriky FinTriky bylo: "Sociální dávky aneb máte na ně nárok?". Každý den byl připraven jeden stručný návod na získání těchto dávek - porodné a mateřský příspěvek, přídavek na dítě, sociální příplatek a zaopatřovací příspěvek, příspěvek na bydlení, příspěvek na dopravu.

Již se téměř stává pravidelností, že se každý týden zrodí v sekci leasing a splátky nová podsekce. Tentokrát se jedná o "splátkový prodej". Na jedné stránce si můžete přečíst, jaké předměty se mohou zakoupit na splátky, výhody takového nákupu a samozřejmě i nezbytný seznam společností, které tyto služby nabízejí.

Tento týden jsme pro Vás v sekci Bankovnictví zaktualizovali veškeré informace o nabídkách českých bank pro podnikatele. Naše databáze byla doplněna o nové podnikatelské účty, které v poslední době začaly některé banky nabízet. Pokud i vy podnikáte a hledáte ten nejlepší účet pro vaše finance, tento seznam Vám určitě pomůže najít ten správný.
 
Konec desetníků a dvacetníků se blíží. Nevíte co s nimi? Kde se dají mince vyměnit? Jak bude výměna probíhat? Co udělat pro to, aby výměna proběhla bezplatně? Odpověď na tyto i další otázky najdete v novém Rádci nazvaném "Co dělat, když se chci zbavit desetníků a dvacetníků" v sekci Bankovnictví.

V sekci Penze jsme pro Vás připravili novou anketu. Zajímá nás Váš názor na vládou schválené zvýšení důchodů o 2 %, které by mělo platit od ledna.

Chtěli byste ušetřit nebo dokonce vydělat na daních ale nevíte jak? Právě na Vás čeká v sekci DANĚ seriál o daňovém plánování. Nejnovější díl se jmenuje "Díl V.: Jak uspořit při odkupu pohledávek".

Anketa

Během celého minulého týdne jsme se Vás ptali, myslíte-li si, že je správné naplnit státní pokladnu zvýšením DPH z 5 % na 22 %.

Na tuto otázku odpovědělo 73 % naších čtenářů "určitě ne". 14 % si myslí, že ano, ale změna by se měla týkat méně druhů zboží; 12 % považuje reformu za nutnou, neboť někde se pčníze vzít musí. Pouhé jedno procento nemá žádný názor.

 


ano, někde se peníze vzít musí
ano, ale změna by se měla týkat méně druhů zboží
určitě ne
nevím

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU