Co týden dal?

17.10.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pozdní páteční odpoledne znamená jednak konec pracovního týdne, ale také čas, kdy shrnujeme nejdůležitější zprávy a informace ze světa, z domova a také novinky z našeho serveru. Ne jinak je tomu i dnes. Pokud jste nestihli celý týden sledovat aktuální dění, naše souhrnná zpráva je tu pro Vás!

Posledních 7 dní ve světě

Tento týden byla udělena Nobelova cena míru. Laureátkou byla v norské metropoli Oslu vyhlášena íránská právnička a bojovnice za lidská práva Šírín Ebadíová, píše ČTK. Norský Nobelův výbor, který cenu uděluje, ocenil její "úsilí o demokratizaci Íránu a boj za práva žen a dětí". V odůvodnění se mimo jiné zdůrazňuje, že laureátka se "v současné éře násilí vytrvale vyslovuje proti násilí". Hlavním poselstvím tohoto rozhodnutí je podle předsedy výboru Oleho Danbolta Mjöse, že "dodržování lidských práv je důležitější než cokoli jiného". Šírín Ebadíová dostala přednost před dalšími kandidáty, kterými byli také papež Jan Pavel II. nebo exprezident Václav Havel.

Středně silné zemětřesení otřáslo ve středu japonským hlavním městem a jeho okolím, nebyly však bezprostředně hlášeny zprávy o škodách na majetku či zraněních ani nebylo vydáno varování před mořskou vlnou cunami. Zemětřesení mělo sílu 5,0 Richterovy stupnice.

Na první tiskové konferenci amerických lékařů po úspěšném oddělení siamských dvojčat srostlých na temeni byl v noci na pátek zdravotní stav obou egyptských chlapečků označen jako "stabilizovaný". Odborníci tvrdí, že se zatím nevyskytly nepředvídané problémy, zároveň ovšem připouštějí, že je předčasné hovořit o tom, zda nedošlo k poškození mozků, píše ČTK.

Do výše 508 metrů ční nový nejvyšší mrakodrap světa, jehož konstrukce právě byla dokončena v tchajwanské metropoli Tchaj-pej. Celkem 101patrová budova tak vzala prvenství dvojici věží Petronas Towers v malajsijském Kuala Lumpuru, které měří "pouhých" 452 metrů.

První čínský kosmonaut Jang Li-wej si dnes v rozhovoru pro čínskou státní televizi posteskl, že jeho cesta do vesmíru, která trvala 21 a půl hodiny, mohla být "o něco delší". Čínská média zatím oslavují "vesmírného hrdinu", jehož snímky vévodí titulním stranám novin, napsala ČTK a agentura AP.

Posledních 7 dní doma

Prezident Václav Klaus v pondělí podepsal novelu zákona o spotřebních daních, součást vládní reformy veřejných financí. Zákon, který zvyšuje daňové sazby na alkohol, tabákové výrobky a paliva, by měl v příštím roce přinést do státního rozpočtu 11,9 miliardy korun.

Vláda vláda schválila také v pondělí plán na přijetí eura vypracovaný společně s Českou národní bankou. Česká republika nahradí podle této strategie české koruny jednotnou evropskou měnou nejdříve v roce 2009 či 2010. Dřívějšímu termínu brání vysoký deficit, který letos více než dvojnásobně převýší povolený limit pro vstup do eurozóny.

Poslanecká sněmovna schválila ve středu v prvním čtení návrh státního rozpočtu České republiky na rok 2004. Pro rozpočet s historicky nejvyšším schodkem 115 miliard korun a výdaji 869 miliard korun se vyslovilo 93 poslanců ze 182 přítomných, 89 jich bylo proti.

Stát vyvlastní část Babiččina údolí v Ratibořicích na Náchodsku, známého z knihy Boženy Němcové. Panklovna, spisovatelčin rodný dům, Panský dvůr a Panský hostinec, o které se jejich současný majitel nestará, přejdou ze soukromých rukou do vlastnictví státu napsali tento týden Lidové noviny.

Ministerstvo obrany zaplatí nejméně 28 milionů korun za rekonstrukci vily, kterou si jako svou rezidenci vybral prezident Václav Klaus uvedla Česká televize.

Bývalý šéf harvardských investičních fondů Viktor Kožený má prý důkazy o tom, že Obvodní soud pro Prahu 4 je politicky zmanipulovaný a úplatný. "Myslím si, že důkazy předložíme v pravý čas," prohlásil ve čtvrtek Kožený v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC píše ČTK.

Posledních 7 dní na našem serveru

Seriál o daňovém plánování a optimalizaci daňové zátěže tento týden pokračuje dílem č. VII s názvem: "Zdaňovat dividendy a kapitálové zisky? Proč!"

V sekci Daně máme také nový modul "sazby DPH členských a kandidátských zemí EU". Konečně se tak odhaluje pravda o "obrovském" daňovém zatížení v Česku.

Sekce Penze má nového Rádce! Znamená přechod z jednoho penzijního fondu do druhého pro klienta nějaká rizika? Nemůže dojít k oddálení nároku na výplatu penzí a dávek?

Na stránkách Pojištění jsou také aktualizované seznamy pojišťoven. Už nemusíte hledat telefonní číslo, fax nebo mail jinde, stačí se podívat na tuto stránku a budete vědět více.

Tento týden jsme spustili aplikaci, která odstartuje nový trend v našem Prodejním centru. Začínáme prodávat investiční nástroje! Jako první je možné prostřednictvím našeho Prodejního centra sjednat méně rizikovější investici, a to zaručený dluhopisový fond WIOF Plus. A protože je naše společnost dostatečně silná, připravili jsme pro Vás zajímavý bonus - 1 000,- Kč za investici nad 100 000,- Kč.

Po složitých legislativních peripetiích vstoupila v platnost velká novela zákona o DPH dne 1. října 2003. Máte už aktualizované znění Zákona? Můžete jej výhodně koupit u nás!

V polovině měsíce zveřejňujeme kompletní analýzu na právě aktuální komoditu nebo měnu. Jak víte, při derivátových obchodech se dá vydělat na poklesu i vzestupu kurzu. Analýza je tentokrát na VZESTUP ceny platiny. Nezapomínejte na oblast investic do komodit!

Anketa

Na internetu můžete koupit ledacos. Od knížek, CD disků, hudební soubory přes elektroniku, bílé zboží ale také automobil až po finanční produkty. A právě finanční produkty byly středem našeho zájmu tento týden v naší pravidelné anketě. Ptali jsme se Vás, který z finančních produktů je, podle Vás, nejvhodnější pro nákup přes internet? Vybírat jste mohli z těchto produktů:

Výsledky ankety jsou následující:


Podílové fondy
Stavební spoření
Životní pojištění
Povinné ručení
Penzijní připojištění
Hypoteční úvěr
Cestovní pojištění
Pojištění odpovědnosti

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU