Česko je a bude nejatraktivnější zemí pro investory

20.10.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ekonomický tygr v srdci Evropy nebo trpaslík bez větší perspektivy. Které přirovnání se na Českou republiku více hodí? Přáli bychom si asi to první, ale současná realita je jiná. V brzké budoucnosti by ale vše mohlo být jinak. Myslí si to dokonce i...

... němečtí investoři. V nedávné době společnost Ernst & Young provedla v Německu průzkum u 335 podnikatelů a ten kupodivu dopadl pro Česko velmi příznivě! Nejenže se právě teď rozhoduje nad investicemi v roce 2004, ale největší část (46%) z oslovených chce investovat právě do České republiky. Hned v závěsu za námi je Polsko (44%) a Maďarsko (42%).

Proč tak velká část investorů chce investovat až příští rok? Příští rok vstoupí ČR do Evropské unie a tím padne řada dalších zbytečných administrativních i jiných překážek. Dalo by se říci, že v příštím a přes příštím roce můžeme očekávat investiční boom u nás i v dalších zemích střední a východní Evropy.

První graf ukazuje právě odpovědi na otázku, kde chtějí němečtí podnikatelé investovat v roce 2004.

 
Graf 1: Kam budou investovat němečtí podnikatelé v roce 2004 (Ernst & Young)

Více než polovina firem, které už v regionu střední a východní Evropy investovaly, směřovala své investice do České republiky. Konkrétně se jedná o 56% z dotázaných. V Polsku investovalo 49 % německých podnikatelů a v Maďarsku 44% dotazovaných. Čtvrté skočilo s velkým odstupem kupodivu Rusko, (14 % firem).

"Vzhledem k hospodářské stagnaci v Německu stále více německých podniků pošilhává po střední a východní Evropě," řekl Ulrich Schroeder, vedoucí sekce pro německé klienty firmy Ernst & Young. "Rozhodující argumenty pro to, aby se německé firmy angažovaly v kandidátských zemích a v Rusku, jsou slibná odbytiště a výhodné výrobní náklady," dodal.

Jediná statistika nevyplývá pro Česko nejlépe a tou je pořadí států s nejlepšími podmínkami pro investice. Posuzovány byly oblasti:

  • právní
  • daňové
  • celková ekonomická situace
  • infrastruktura
  • mzdové náklady
  • odbytové možnosti

V této kategorii bylo hodnoceno nejlépe Maďarsko. Celkové výsledky ze všech oblastí jsou v grafu 2 a výsledky v jednotlivých oblastech pak v grafu 3 (1 - nejhorší, 6 - nejlepší). Česká republika dopadla nejlépe kupodivu v oblasti daňové, kupodivu v oblasti právní a celkem očekávaně v hodnocení celkové ekonomické situace. Je to paradoxní, když nám jsou denně prezentovány maďarský daňový ráj a skvělá polská legislativa. Tato dílčí část výzkumu by zasloužila pravděpodobně hlubší rozbor, než jen krátké komentáře autorů studie.


Graf 2: Jak hodnotí němečtí podnikatelé celkové podmínky pro investice v jednotlivých zemích


Graf 3: Jak hodnotí němečtí podnikatelé podmínky v dílčích oblastech

Povědomí a mínění německých podnikatelů o podmínkách investování na východ je kupodivu velmi příznivé:

  • 82%     dobré podmínky na východě
  • 11%     špatné podmínky

Z průzkumu Ernst & Young překvapivě vyplynulo, že ani firmy, které již ve východní Evropě investovaly, nejsou dostatečně obeznámeny s možnostmi podpory z veřejných prostředků. Každý třetí německý podnikatel uvádí, že neví o možnostech subvencování z německých nebo evropských fondů. "Veřejné prostředky se mohou výraznou měrou podílet na úspěchu investičních projektů," říká Dirk Kroonen, z Ernst & Young. "Řada firem si nechá takovou příležitost ujít, ať už z neznalosti nebo z obav před další byrokracií," dodal Dirk Kroonen.

Možnosti a šance pro naší zemi i pro další kandidátské státy po vstupu do EU jsou obrovské. Dokazuje to nejen tato studie, ale denně se setkáváme nebo čteme podobné názory jako jsou závěry zde publikované. Nepromarněme příležitost, kterou nám členství nabízí a snažme se pro všechny budoucí "spoluevropany" uvítat v jiném, připraveném a lepším Česku!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU