Co týden dal?

24.10.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Celý týden jsme Vás informovali o aktuálním dění v ekonomice doma i ve světě. Pokud jste neměli čas vše sledovat, nevadí. Přinášíme Vám pravidelný souhrn událostí, stejně tak jako přehled novinek na našem serveru a chybět nesmí ani vyhodnocení týdenní ankety.

Posledních 7 dní ve světě

Rumunsko o víkendu schválilo ústavu. Skoro 90 % rumunů se o víkendu vyjádřilo pro novou ústavu, která je úzce spojena s ambicemi země vstoupit do EU. Volební účast v referendu dosáhla 55 % a překročila tedy požadovanou hranici 50 % pro platnost hlasování. Drtivá většina rumunských politických stran ústavu podporuje.

Evropská komise příští týden zveřejní předpověď, že Německo v roce 2004 již třetím rokem v řadě překročí rozpočtová pravidla Evropské unie, ale na rozdíl od případu Francie nepřistoupí k bezprostředním opatřením. Evropská komise v dubnu také předpověděla, že německý deficit v roce 2003 dosáhne 3,4 procenta HDP. Německá vláda nyní připouští, že se bude pohybovat okolo čtyř procent (EU vidí v Německu příští rok deficit přes 3 pct).

Také německá vláda ve středu snížila předpověď hospodářského růstu země pro příští rok. Zchladila tak naděje na rychlé oživení největší evropské ekonomiky, která byla v první polovině letošního roku v recesi. Nové rozmezí 1,5 až 2,0 procenta je nižší než současná oficiální předpověď v hodnotě 2,0 procenta a více odpovídá očekáváním ekonomů (Německo sráží odhad HDP, chladí naděje na oživení).

Po vstupu do Evropské unie možná budou muset české banky, které v minulých letech získaly státní pomoc, část peněz vrátit. Evropská komise hodlá zatlačit na českou vládu, aby postupně zrušila záruky, které dala největším českým bankám. Důvodem šetření státní pomoci bankám je legislativa EU, která zakazuje veřejnou podporu soukromým firmám. Komise má obavy, že banky využívají výhod, které by nemusely odpovídat pravidlům Evropské unie. Česká vláda argumentuje tím, že pokud by záruky zrušila, mohl by se ocitnout v ohrožení celý bankovní sektor v ČR (Budou muset české banky vrátit státní pomoc?)

EU hodlá sladit své řidičské průkazy, tento týden to navrhla Evropská komise. Toto opatření by výrazně usnadnilo život nejen policii, ale i řidičům samotným. Budoucí řidičák by měl být zalitý do plastu, vybavený elektronickým čipem obsahujícím základní údaje a měl by mít omezenou platnost. EU chtěla sjednotit také nemocenské karty zavedením společné karty pro všechny občany unie.. Ministři práce a sociálních věsí 25 zemí, stávajících a vstupujících členů EU však k dohodě nedospěli.

Posledních 7 dní u nás

Vláda v pondělí schválila návrh zákona o dani z přidané hodnoty (DPH), který harmonizuje českou legislativu se systémem vnitřního obchodu členských zemí Evropské unie (EU), sdělil Reuters Jindřich Marek z tiskového odboru kabinetu. Návrh zákona, který by měl vstoupit v platnost 1.května 2004, zároveň snižuje limit pro povinnou registraci plátců daně na milion korun z nynějších dvou milionů a přeřazuje některé služby do základní sazby DPH ze snížené sazby (Vláda schvaluje harmonizační návrh zákona o DPH).

Říjnové průzkumy veřejného mínění se neshodují v tom, zda komunisté předstihli na žebříčku popularity vládní sociální demokracii, a obsadili tak druhé místo za bezpečně vedoucí ODS. Podle středečních výsledků Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si ČSSD před komunisty stále drží mírný náskok. Ten se však proti zářijovému průzkumu ztenčil na jeden procentní bod z dvouapůl procentního bodu. Nejvíce lidí, a sice 29 procent, by stále dalo přednost občanským demokratům, zatímco ČSSD by volilo 14,5 procenta lidí, uvedlo CVVM, jež patří pod Sociologický ústav Akademie věd.

V České republice byl potvrzen šestý případ bovinní spongiformní encefalopatie (BSE), známé jako nemoc šílených krav, oznámila v úterý Státní veterinární správa. Mluvčí veterinární správy Josef Duben uvedl, že na nemoc BSE byla pozitivně testována kráva v Záblatí na Prachaticku, která byla poražena 17.října. V Česku jde o šestý případ z celkem 450.000 testovaných zvířat.

Premiér Vladimír Špidla ve středu uvedl, že navrhl ministra financí Bohuslava Sobotku do funkce místopředsedy vlády, jenž bude zodpovědný za dokončení reformy veřejných financí.  Sobotku musí do nové funkce jmenovat prezident Václav Klaus. Ministerstvo financí přišlo o tradiční post místopředsedy vlády po rezignaci Pavla Mertlíka v minulém kabinetu, kdy přešel na ministerstvo průmyslu vedené Miroslavem Grégrem. Špidlova vláda měla dosud tři místopředsedy, po jednom z každé koaliční strany (Sobotka navržen na místopředsedu vlády pro reformu).

Česká vláda bude v příštích letech požadovat vyšší dividendy od státem kontrolovaných firem, aby tak vyvážila nižší příjmy z privatizace, uvedlo ve středu Ministerstvo financí. Resort uvedl, že se obrátil na zástupce státu v dozorčí radě energetické společnosti ČEZ s požadavkem, aby firma upustila od akvizic, které se netýkají jádrové činnosti, a místo toho vyplatila vysoké dividendy. Dopis byl reakcí na záměr společnosti usilovat o podíly ve dvou hnědouhelných dolech, které vláda nabízí.

Posledních 7 dní na našem serveru

První novinky si můžete všimnout hned na úvodní stránce www.finance.cz. Přímo nad hlavní horizontální navigací jsme přidali rozcestních všech příloh našeho serveru - databáze firem, povinné ručení, poradenství, reality, reuters, student, fintriky, interview a zákony.

Abychom vám usnadnili orientaci na našem serveru www.finance.cz, připravili jsme pro vás další novinku. Sjednotili jsme strukturu informací v sekcích. Horizontální lišta navigace v sekci má nyní všude stejné uspořádání. Na prvním místě z leva jsou v liště umístěny seznamy institucí, následují informace o produktech. Konec lišty má také stejné uspořádání, a to v tomto pořadí - Zákony, Kalkulátory, Rádce a Zpravodajství.

Řidiči pozor! Ceny povinného ručení se od nového roku opět změní. Již dnes Vám v naší speciální příloze Ručení přinášíme aktuální přehled nových sazeb na rok 2004.

V osmém dílu seriálu o daňovém plánování s názvem "Jak ušetřit při výstavbě a prodeji nemovitostí" se dozvíte, že i prodej nemovitostí lze výhodně daňově ošetřit.

Tématem naší pravidelné rubriky Fintriky pro tento rýden bylo: "Pět způsobů jak poslat peníze". Přečíst si zde můžete vše o placení složenkou, platebními příkazi i o platbě SIPO.

V sekci Ekonomika pro vás máme novinku! Rozšířili jsme ji a doplnili o oblíbeného Rádce. Ekonomický Rádce Vám bude nejen radit, ale také vysvětlovat základní ekonomické pojmy jako je inflace, hrubý domácí produkt (HDP), zahraniční obchod a další. Každý měsíc si tak rozšíříte své základní makroekonomické znalosti. První často používané slůvko které Vám objasníme je INFLACE.

Chystáte se nakoupit zboží na splátky? Chtěli byste se nejprve informovat, jaké druhy splátek Vám můžou prodejci nabídnout? Pak si jistě nezapomeňte přečíst nového rádce v sekci Leasing a splátky! Tentokrát na téma: Co dělat, když nevím, jaké úvěrové smlouvy existují. 

Připravili jsme pro Vás nové profily leasingových společností. Naleznete zde nejenom činnost, kterou se zabývají, ale i minimální a maximální hodnoty akontace, ceny zboží a další zajímavé údaje. Dále se můžete dozvědět i základní jmění každé z uvedených společností a hodnotu nově uzavřených smluv za rok 2002.

Nevíte, kolik platíte své bance za používání platební karty? V sekci Bankovnictví si vše můžete ujasnit. Právě jsme pro vás totiž zaktualizovali informace o platebních kartách.

Nedávno jsme spustili aplikaci, která odstartovala nový trend v Prodejním centru. Prodáváme investiční nástroje! Jako první je možné prostřednictvím našeho Prodejního centra sjednat méně rizikovější investici, a to zaručený dluhopisový fond WIOF Plus. Připravili jsme pro Vás zajímavý bonus - 1 000,- Kč za investici nad 100 000,- Kč.

Anketa

V průběhu tohoto týdne začaly pojišťovny zveřejňovat své nové sazebníky povinného ručení na příští rok. Proto se i naše anketa zaměřila na povinné ručení. Celý tento týden jsme se vás ptali: Uvažujete o změně pojišťovny pro rok 2004?
Jak hlasování dopadlo? Více než polovina hlasujících je rozhodnuta, že pojiš´tovnu pro příští rok změní. 19 % účastníků ankety je se svou pojišťovnou spokojeno a proto měnit nebude. Stejné množství hlasujích, tedy 19 %, se hodlá rozhodnout o změně až podle sazeb, které budou pojišťovny nabízet.
Na grafické vyjádření výsledku ankety se můžete podívat níže.

Ručení 2004: Uvažujete o změně pojišťovny pro rok 2004?


Ano, chci změnit
Rozhodnu se podle sazeb
Ne, měnit nebudu
Nevím

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU