Japonské akcie kvůli ratingům zemí eurozóny oslabily

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes nenavázaly na příznivý pondělní vývoj na ostatních trzích a zamířily dolů. Uškodila jim zpráva mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's, která přeřadila rating 15 zemí eurozóny do režimu pozorování s negativním výhledem. Do tří měsíců by tak o nejvyšší rating mohlo přijít například i Německo. Na devizových trzích ze stejného důvodu oslabovalo euro.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 120,82 bodu a den uzavřel slabší o 1,39 procenta na hodnotě 8575,16 bodu. Zastavil tak třídenní růstovou sérii. Podobně širší index Topix oslabil o 1,42 procenta a den uzavřel na hodnotě 738,01 bodu.

Na průběh obchodování měla zásadní vliv zmíněná zpráva S&P. Agentura uvedla, že o bezprecedentním hromadném snížení ratingových známek uvažuje hlavně kvůli přetrvávající nejednotnosti evropských politiků při řešení dluhové krize. Agentura upozorňuje také na rizika, jimž v této souvislosti čelí ekonomiky jednotlivých zemí. Snížení ratingu o jeden stupeň tak nyní hrozí například i Německu, rating Francie by agentura mohla snížit dokonce až o dva stupně.

Ke zlepšení nálady na trhu nepomohla ani pondělní schůzka mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Ti jednali o prioritách, s nimiž půjdou na klíčový summit, který bude koncem týdne. Na něm se patrně bude hovořit o přísnějším dohledu nad rozpočty jednotlivých zemí eurozóny a patrně také o změně smluv o Evropské unii.

Na devizových trzích kvůli kroku S&P oslabovalo euro, dolů ale zamířil i kurz australského dolaru. Tomu uškodila zpráva o snížení úrokových sazeb, k němuž sáhla tamní centrální banka. Snížení úrokových sazeb se ve čtvrtek očekává také od Evropské centrální banky (ECB). Ta má nyní hlavní úrok na 1,25 procenta.

Euro k dolaru oslabilo na 1,3373 USD, a sestoupilo tak z pondělního maxima 1,3487 JPY. Obchodníci ale upozorňují, že euro neoslabuje tak moc, jak by se v souvislosti s krokem ratingové agentury dalo čekat. Drží se přitom nad technickou hranicí podpory, což znamená, že by se mohlo vrátit i k růstu.

Australský dolar k americkému oslabil na 1,0180 USD, zatímco během noci vystoupil až na 1,0305 USD. Takzvaný dolarový index, který sleduje hodnotu dolaru ke koši hlavních světových měn, zpevnil o 0,1 procenta na 78,705 bodu. Proti japonskému jenu ale dolar oslabil na 77,73 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK