ČSÚ oznámí výsledky průmyslu a stavebnictví za říjen

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí výsledky průmyslu a stavebnictví za říjen. V září průmyslová výroba meziročně zpomalila růst na 2,5 procenta po srpnovém zvýšení o 5,9 procenta. Stavebnictví v září meziročně zpomalilo pokles na 6,7 procenta po srpnovém propadu o 7,7 procenta.

Růst výroby druhý měsíc po sobě nenaplnil očekávání trhu, přestože ta byla pro září nastavena poměrně střízlivě po zklamání, které přinesl předchozí měsíc, uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Zdá se, že průmysl nyní drží nad vodou pouze automobilový průmysl s dvouciferným meziročním přírůstkem produkce, další významná odvětví klesala nebo vykázala jen nepatrný růst, dodal.

Český průmysl nad vodou drží export, míní hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Nepříznivý vývoj v eurozóně a v celém světě však podle něj postupně omezí i tento životadárný pramen síly tuzemského průmyslu.

Ve stavebnictví pokračuje trend založený na nedostatku nových zakázek, které nepřicházejí především z veřejného sektoru, uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Stavebnictví se přitom podle něj "neblýská na lepší časy" ani v nejbližších měsících a možná ani letech.

Podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory na stavebnictví stále dopadají následky splasknuté realitní bubliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK