Co týden dal?

31.10.2003 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zvyšování daní po vstupu do EU, Praha je 17. nejoblíbenějším místem, televizní soud v kauze Karla Srby, počet amerických obětí v Iráku prudce roste ... to vše a mnohem více vás čeká v pravidelném týdenním souhrnu toho nejdůležitějšího.

Posledních 7 dní ve světě

Počet amerických obětí v poválečném Iráku překročil celkový počet padlých vojáků v době války. Představitelé americké armády ve středu uvedli, že v úterý večer byli při útoku severně od Bagdádu zabiti další dva američtí vojáci. Mluvčí americké 4.pěší divize řekl, že dva vojáci padli a další byl zraněn, když jejich vozidlo najelo na silniční minu. K útoku došlo v úterý po setmění asi 120 kilometrů severně od Bagdádu. Tento incident zvýšil na 116 počet amerických vojáků, kteří zahynuli při nepřátelských útocích od 1.května, kdy Washington prohlásil hlavní bojové operace za ukončené. Samotná válka, zahájená 20.března, si přitom podle oficiálních údajů vyžádala 115 obětí z řad amerických vojáků.

Hospodářský růst v 10 budoucích členských zemích EU napřesrok v průměru zrychlí na 3,8 procenta z letošních 3,1 procenta, uvedla ve středu Evropská komise. V roce 2005 se pak hrubý domácí produkt (HDP) regionu zvýší o 4,2 procenta. V podzimní ekonomické prognóze výkonný orgán Evropské unie uvedl, že tahouny růstu v přistupujících zemích budou očekávané ekonomické oživení nynější patnáctky a "vyhlídky na rozšíření". Šest z 10 nových členů EU však letos překročí limit pro rozpočtový deficit na úrovni tří procent HDP, který je podmínkou pro přijetí jednotné evropské měny. V průměru dosáhne rozpočtový schodek kandidátských zemí pěti procent hrubého domácího produktu, uvádí výkonný orgán EU.

Německo a Francie v roce 2005 čtvrtým rokem v řadě poruší limit rozpočtového schodku stanovený Paktem stability a růstu, pokud nezmění svou hospodářskou politiku. Uvedla to ve středu Evropská komise. Překročení deficitního stropu tří procent HDP těmito zeměmi se očekává i tehdy, pokud se ekonomický vývoj eurozóny vrátí v polovině příštího roku k potenciálnímu růstu a zvedne se z 0,4 procenta v roce 2003 na 1,8 procenta v roce 2004 a 2,3 procenta v roce 2005. Ekonomická liknavost posledních let je využívána jako omluva rozpočtového skluzu Německa a Francie v roce 2003. Obě země tak zřejmě uniknou finančnímu postihu, ale trend vedoucí k takovému porušování pravidel je znepokojující, uvedla komise při aktualizaci oficiálních ekonomických odhadů.

...více informací naleznete na www.finance.cz
 

Posledních 7 dní u nás

Česká republika bude žádat o přechodné období u minimální výše energetických daní a limitů spotřební daně pro uhlovodíková paliva, které má zavést nová směrnice Evropské unie.

Vrchní soud v Praze dne 30.10. jako první v ČR rozhodoval za asistence kamer České televize. Jedná se o odvolání v kauze Karla Srby, bývalého tajemníka exministra Jana Kavana, odsouzeného v červenci v prvním kole za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové na osm let do vězení.

V České republice byl potvrzen sedmý případ bovinní spongiformní encefalopatie (BSE), známé jako nemoc šílených krav, oznámila Státní veterinární správa. Mluvčí veterinární správy Josef Duben uvedl, že třetí konfirmační test potvrdil nákazu BSE u tříleté krávy v Lomnici nad Popelkou. Případ byl výjimečný tím, že až dosud se nemoc v Česku vyskytovala pouze u starších zvířat narozených v letech 1995 až 1997.

Obchodujete se zeměmi Evropské unie a nevíte, jaké změny na vás čekají po našem vstupu do EU? Povíme vám, jak se můžete připravit například na daňové a celní změny, na co si dát pozor, apod.

Celkové zdanění v Evropské unii se od roku 1999 lehoučce snižuje. Odvody státu, to znamená jednotlivé daně a sociální pojištění, v Evropské unii v roce 2001 činily 41,1 % k HDP, v roce 1999 činily 41,3 % k HDP. Z těchto čísel je vidět trend návratu na úroveň roku 1995, kdy zdanění bylo 40,8 % z HDP ...

Představenstvo ČEZ odvolalo z funkce generálního ředitele Jaroslava Míla s platností od 27.října. Představitelé státu ostře protestovali proti záměru ČEZ zúčastnit se privatizace dvou severočeských hnědouhelných dolů. Ministr financí Bohuslav Sobotka vyzval ve středu firmu, aby se nepouštěla do akvizic, které se netýkají jádrové činnosti, a raději vyplatila státu vysokou dividendu.

A nakonec pro vás máme jednu potěšující zprávu. Podle průzkumu marketingové agentury Taylor Nelson Sofres je Praha 17. nejoblíbenějším místem pro obchodní aktivity v Evropě.

...více informací naleznete na www.finance.cz

Posledních 7 dní na našem serveru

Přímo nad hlavní horizontální navigací jsme přidali rozcestník všech příloh našeho serveru - databáze firem, povinné ručení, poradenství, reality, reuters, student, fintriky, interview a zákony.

Také jsme sjednotili strukturu informací v sekcích. Horizontální lišta navigace v sekci má nyní všude stejné uspořádání. Na prvním místě z leva jsou v liště umístěny seznamy institucí, následují informace o produktech. Konec lišty má také stejné uspořádání, a to v tomto pořadí - Zákony, Kalkulátory, Rádce a Zpravodajství.

V sekci leasing a splátky jsme pro Vás připravili novou kalkučku. Můžete si s ní vypočítat, kolik budete platit, když si uzavřete smlouvu se splátkovou společností na "Jednu desetinu" .

Na stránkách www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/nemovitost vám nabízíme další ze seriálů připravených ve spolupráci s časopisem Dům a zahrada. Tentokrát se náš seriál věnuje dispozidci rodinného domu a my logicky začínáme vstupem, tedy závětřím a zádveřím.

Konec roku se pomalu blíží a tím i pro většinu motoristů možnost výpovědi smlouvy na povinné ručení a volby jiné pojišťovny pro příští rok. Na www.prodej.finance.cz/pojisteni/povinne-ruceni pro vás postupně zveřejňujeme sazebníky jednotlivých pojišťoven. Času pro rozhodnutí není mnoho, neboť výpověď je třeba stávající pojišťovně zaslat nejpozději 6 týdnů před koncem roku!

Jako každý týden i tentokrát jsme pro vás ve středu připravili další díl seriálu o daňovém plánování s názvem "Díl IX.: Investujeme do zahr. cenných papírů", který naleznete v sekci Daně.

Tématem pravidelné rubriky FinTriky pro tento týden bylo: "Konec desetníků a dvacetníku v Čechách". Dozvíte se, co smíte a nesmíte dělat s mincemi po jejich platnosti. Povíme vám také, co na to říkají banky, pošty, apod.
 

Anketa

V anketě tohoto týdne jsme se vás ptali, zda "Bude schválena novela "zákoníku práce", která firmám znemožní opakovaně uzavírat se svými zaměstnanci smlouvy na dobu určitou". Téměř 3/4 z vás si myslí, že novela schválena bude. A nebyly daleko od pravdy. Návrh ve čtvrtek poslanci opravdu schválili a nyní chybí jen souhlas Senátu a podpis prezidenta Václava Klause.

Zde se podívejte na grafické znázornění ankety:


Poslanci novelu schválí

Nebude schválena      

Nechám se překvapit  

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU