MPSV: Průměrná mzda ve 3. čtvrtletí rostla o 2,5 pct na 24.989 Kč

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Průměrná hrubá měsíční mzda činila ve 3. čtvrtletí v Česku 24.989 korun. Meziročně vzrostla o 2,5 procenta, tedy o 620 korun, uvedlo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v Informačním systému o průměrném výdělku (ISPV). Růst byl větší v soukromých firmách než v nepodnikatelském sektoru.

Na průměrnou mzdu přitom většina lidí ani zdaleka nedosáhla. Polovina lidí totiž měla příjem nižší než 21.185 korun. Takové výše totiž dosahovala ve 3. čtvrtletí hrubá střední mzda, která dělí příjmy na dvě poloviny, a podle analytiků vypovídá o skutečných příjmech daleko více než průměrná mzda.

V podnikatelské sféře činila průměrná hrubá mzda 24.979 korun. Proti stejnému období předchozího roku se zvýšila o 681 korun, tedy o 2,8 procenta. Střední mzda zde dosáhla výše 20.594 Kč.

Průměrný hrubý měsíční plat v nepodnikatelském sektoru meziročně vzrostl o 344 korun, tedy o 1,4 procenta, na 25.032 Kč. Střední plat, takzvaný medián, v něm dosáhl 23.493 korun.

Střední hrubá mzda přitom byla v nepodnikatelském sektoru o 2899 korun vyšší než medián hrubé měsíční mzdy v podnikatelské sféře. "Z hlediska průměrné mzdy byla situace podobná," uvedla Kateřina Duspivová ze společnosti Trexima, která data do ISPV zpracovává. Z toho podle ní vyplývá, že jsou v podnikatelském sektoru větší rozdíly mezi příjmy jednotlivých zaměstnanců než v nepodnikatelské sféře.

Informace o výši průměrné mzdy nezveřejňuje pouze MPSV, ale i Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj dosahovala ve třetím čtvrtletí 24.089 Kč. Podle Kateřiny Duspivové je to dáno odlišnou metodikou. V ISPV se totiž zohledňuje nemocnost a skutečně odpracovaná doba u jednotlivých zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK