Pražská burza klesla o 1,5 pct, ztrácel zejména bankovní sektor

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Pražský akciový trh i na počátku nového týdne oslabil, ztráty rozšiřuje už pátým dnem po sobě. Dnešní obchodování v Praze odráželo pesimismus investorů převažující v celé Evropě, hlavní index PX ztratil proti pátečnímu závěru 1,51 procenta na 860,1 bodu. Burzu táhly dolů především akcie bank, ztrácely ale i další přední tituly, vyplývá z výsledků burzy.

Podle analytiků byly trhy ovlivněny reakcí investorů na výsledky summitu EU z konce minulého týdne, která byla spíše negativní. Ke zhoršení náhledu na opatření, která summit EU navrhuje, přispěly ratingové agentury. "Moody´s v reakci na výsledky eurosummitu oznámila, že přezkoumá rating zemí eurozóny. Konkurenční S&P naopak snížila výhled hodnocení velkých evropských pojišťoven," poznamenal Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

V Praze si dnes nejhůře vedla rakouská Erste Bank, přišla o 4,66 procenta na 310,80 Kč. Výprodej postihl i Komerční banku, odepsala 2,36 procenta na 3144 korun. Banka dnes uvedla, že hodlá předčasně splatit půjčku mateřské Société Générale, její kapitálová přiměřenost ale zůstane víc než dostatečná. Přes 2,5 procenta na 702 korun oslabila pojišťovací skupina VIG.

O 1,32 procenta na 12.050 korun přišla tabáková Philip Morris, pokles o 0,8 procenta na 745 korun postihl energetickou firmu ČEZ. Shodně kolem půl procenta oslabily také těžební NWR a telekomunikační operátor Telefónica.

Naopak solidní zisk si dnes připsaly akcie technologické společnosti KIT digital, které po pátečním silném růstu v USA i přes dnešní negativní náladu na trhu uzavřely na ceně 180,50 Kč se ziskem přes 3,7 procenta.

S mírnými zisky pod jedno procento zakončily dnešní obchodování také cenné papíry mediální CME, sázkové firmy Fortuna, textilky Pegas Nonwovens a petrochemického holdingu Unipetrol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK