Západoevropské akcie klesly nejvíce za tři týdny

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. prosince (ČTK) - Západoevropský akciový trh zahájil nový týden výrazným poklesem a jejich hlavní index vykázal nejhlubší ztrátu za poslední tři týdny. Z trhu se po pátečním vstřícném přijetí výsledků summitu Evropské unie jakékoli nadšení z nové dohody vytratilo a investoři dospěli k závěru, že dohoda k řešení dluhové krize příliš nepřispěje.

Index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 1,7 procenta na 969,01 bodu. Největší obětí ztráty iluzí byly akcie bank, jejichž index se po silném růstu minulých dvou týdnů dnes propadl o 3,7 procenta.

Analytici říkají, že dohoda na sankcích za překračování rozpočtových deficitů současné problémy neřeší, protože není doprovázena zajištěním účinných krátkodobých záchranných opatření. Dlouhodobě slibuje jen další úspory a zvyšování daní s negativními dopady na ekonomiku, jejíž růst je klíčem pro platební schopnost vlád.

"Dohodnutá opatření byla celkem pozitivní, trh ale čekal mnohem více," řekl agentuře Reuters Erik Esselink z investiční společnosti Invesco Perpetual. "Blíží se konec roku ale žádný obvyklý příliv nových peněz není patrný. Značná část investorů se do nových rizik nehrne," dodal.

Agentura Moody's dnes sdělila, že přezkoumá ratingy zemí eurozóny, a označila opatření dohodnutá na summitu EU za nedostatečná. V podobném smyslu se k dohodě vyjádřila i konkurenční agentura Standard & Poor´s, která rovněž připravuje snížení ratingů celé eurozóny. Náladu na trhu podkopal i růst výnosů italských a španělských dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK