Fitch: Výsledek summitu ohrožuje ratingy zemí eurozóny

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. prosince (ČTK) - Summit Evropské unie s žádným komplexním řešením dluhové krize nepřišel, což prodlouží dluhovou krizi a zvyšuje tlak na snížení ratingů zemí eurozóny. Uvedla to dnes ratingová agentura Fitch. Ve svém hodnocení summitu se zhruba shodla s konkurenčními agenturami Moody´s a Standard & Poor´s.

"Zdá se, že komplexní řešení současné krize předložený návrh postrádá," uvedla Fitch. Summit na konci minulého týdne se dohodl hlavně na zpřísnění rozpočtové disciplíny v podobě zautomatizovaných sankcí za vysoké rozpočtové deficity; razantní kroky k zastavení dluhové krize však nepřinesl.

"Takovýto gradualistický přístup přinese další ekonomické a finanční náklady ve srovnání s okamžitým všeobecným řešením. Znamená to, že krize bude pokračovat proměnlivou silou po celý rok 2012 a pravděpodobně i déle, dokud region nenastartuje trvalejší ekonomické oživení," uvedla agentura.

Agentura Moody's dnes v reakci na summit oznámila, že přezkoumá rating zemí eurozóny. Opatření dohodnutá na summitu EU minulý týden v Bruselu označila za "nebezpečně nedostatečná". "Absence opatření ke stabilizaci dluhopisových trhů v krátkodobém horizontu znamenají, že eurozóna a celá Evropská unie zůstávají vystaveny případným budoucím šokům a je permanentně ohrožena i soudržnost eurozóny," uvedla Moody's.

Hlavní ekonom agentury Standard & Poor´s Jean-Michel Six uvedl, že dohoda je významným, ale nedostatečným krokem. Dodal, že čas se pro EU krátí a s narážkou na neochotu Němců přijmout radikální kroky řekl, že bude zřejmě zapotřebí další šok, než všichni v Evropě najdou společnou řeč. S&P už minulý týden oznámila, že přezkoumá své ratingy zemí eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK