Rozpočtový deficit USA v listopadu klesl o devět procent

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. prosince (ČTK) - Rozpočtový deficit americké federální vlády v listopadu klesl v meziročním srovnání o zhruba devět procent na 137,3 miliardy dolarů (2,7 miliardy Kč). Sdělilo to dnes ministerstvo financí USA. Schodek v tomto fiskálním roce do září 2012 by měl poprvé po třech letech klesnout pod hranici bilionů dolarů.

Meziroční snížení schodku umožnily nižší výdaje a mírně vyšší daňové příjmy, uvádějí údaje ministerstva. Za první dva měsíce roku deficit ve srovnání se stejným obdobím předešlého roku klesl o 55 miliard na 236 miliard dolarů.

V tomto fiskálním roce by podle Rozpočtového úřadu Kongresu měl deficit klesnout na 973 miliard dolarů. Za vlády prezidenta Baracka Obamy skončil schodek vždy výrazně nad bilionovou hranicí, což je úroveň, k níž se v předešlých letech nikdy ani nepřiblížil. Vládní výdaje za Obamy vzrostly tak prudce, že jsou v poměru k výkonu ekonomiky nejvyšší od druhé světové války a při 25 procentech jsou výrazně nad dvacetiprocentním průměrem poválečných desetiletí.

Deficit federálního rozpočtu ve fiskálním roce 2011 dosáhl 1,3 bilionu dolarů a byl mírně nad schodkem roku 2010. Byl druhý nejvyšší v historii po rekordních 1,41 miliardy USD z roku 2009.

Rekordní deficity a návrhy na jejich řešení budou vedle slabé ekonomiky hlavním námětem předvolebních debat. Americký Kongres se kvůli nepřekonatelným politickým rozporům mezi oběma politickými stranami není schopen dohodnout na způsobech snižování deficitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK