Inflace na Slovensku opět zrychlila,je nejvyšší od listopadu 2008

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. prosince (ČTK) - Tempo meziroční míry inflace na Slovensku v listopadu zrychlilo na 4,6 procenta z říjnových 4,4 procenta. Růst spotřebitelských cen byl tak nejrychlejší od listopadu 2008. Vyplývá to z údajů Statistického úřadu. Ceny stouply rychleji než předpokládali analytici.

Inflaci v předposledním měsíci roku táhlo mimo jiné zdražení jízdného na železnici. To přispělo k meziročnímu zvýšení cen v dopravě o 11,6 procenta. Bydlení a energie podražily o 6,1 procenta. Tempo růstu cen potravin a nealkoholických nápojů naopak zpomalilo na 5,2 procenta. V samotném listopadu ceny meziměsíčně vzrostly o půl procenta.

Ekonomové už dříve upozorňovali, že inflace na Slovensku přechodně zrychlí. Důvodem je mimo jiné zvyšování některých daní, jakož i zdražení energií a potravin. Ministerstvo financí očekává pro letošní rok růst cen v průměru o 3,9 procenta, v příštím roce by tempo inflace mělo zpomalit na 2,6 procenta.

Vysoká inflace letos způsobuje, že reálné platy Slováků klesají. Za průměrnou mzdu si tak obyvatelé země mohou koupit méně zboží a služeb než před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK