Více firem bude zaměstnance propouštět než nabírat

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - V prvním čtvrtletí příštího roku se chystá více tuzemských firem zaměstnance propouštět, než přijímat. Vyplývá to ze studie Manpower Index trhu práce. Většina zaměstnavatelů je však ve svých výhledech opatrná a bude čekat, jak se ekonomická situace vyvine, plyne dál z průzkumu, který se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami.

Nárůst počtu zaměstnanců předpovídá pět procent zaměstnavatelů, snížení devět procent a 85 procent nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak má pro první čtvrtletí hodnotu minus čtyři procenta. V porovnání s předchozím čtvrtletím je o pět procentních bodů nižší. V meziročním srovnání je index trhu práce zhruba na stejné úrovni.

"Očekávání, která jsme měli, byla jiná, než jak průzkum dopadl," řekla na dnešní tiskové konferenci generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová. Údaje jsou prý horší a blíží se hodnotám z doby krize. Společnosti jsou pod velkým tlakem a musí vyrábět více s menším počtem zaměstnanců, dodala Rezlerová.

Slabší náborové aktivity předpovídají zaměstnavatelé v devíti z deseti odvětví. Nejnižší index trhu práce hlásí zpracovatelský průmysl, minus osm procent. Tento obor také zaznamenal největší mezičtvrtletní propad, a to o 18 procentních bodů.

Naproti tomu poměrně velký počet zaměstnavatelů v zemědělství, myslivosti, lesnictví a rybolovu uvedl, že bude zvyšovat počet zaměstnanců. Důvodem bude pravděpodobně začínající jarní sezona. Hodnota indexu v tomto sektoru je 12 procent.

Z regionálního hlediska bude nejhorší situace na Moravě. Čistý index trhu práce je zde minus sedm procent. Zaměstnavatelé v Praze a Čechách předpovídají utlumené náborové aktivity s indexem minus tři procenta. Ve srovnání s minulým čtvrtletím hlásí firmy v Praze pokles indexu o deset procentních bodů, na Moravě o pět procentních bodů a v Čechách o tři procentní body.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK