České aerolinie rozdaly první výpovědi pilotům

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - České aerolinie rozdaly v rámci minulý týden ohlášeného propouštění dopravních pilotů první výpovědi. V první fázi plánuje dopravce propustit 33 pilotů, celkem jich kvůli převodu 11 letadel do dceřiné společnosti pro charterovou dopravu Holidays Czech Airlines o práci v ČSA přijde zhruba 100, tedy asi třetina. Informaci o propouštění dnes ČTK sdělily dva informované zdroje.

Předání hromadných výpovědí musí předcházet projednání kroku s odbory a dále oznámení na příslušném úřadu práce. Oznámení podle mluvčího Úřadu práce ČR Jiřího Reichla úřad pro Prahu 6 již eviduje, odborovou organizaci s rozsahem propouštění společnost seznámila minulý týden.

Na redukci pracovních míst v mateřské společnosti naváže dopravce vytvořením obdobného množství pracovních příležitostí u Holidays Czech Airlines, kam má být část flotily ČSA přesunuta. Podle Českého sdružení dopravních pilotů (CZALPA) se tímto krokem snižuje hodnota Českých aerolinií a při další redukci letadlové flotily by se mohlo stát, že by aerolinie nadále nebyly schopné fungovat jako síťový dopravce.

Odbory požadují okamžité zastavení převodu letadel z mateřské společnosti, aby podle nich mohl být úspěšný prodej ČSA případnému zájemci o převzetí firmy. Protest pilotů začal 1. prosince, kdy kvůli němu musely ČSA zrušit 25 zpátečních letů. Na místo vlastních zaměstnanců si České aerolinie najaly letadla a posádky zahraničních společností. Tyto společnosti pro ČSA uskutečnily celkem 70 letů. Poslední pronajatý stroj ruzyňské letiště opustil minulé úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK