Slovenská centrální banka zhoršila odhad růstu domácí ekonomiky

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. prosince (ČTK) - Slovenská centrální banka snížila odhad růstu domácí ekonomiky v letošním roce i v dalších dvou letech. V nejnovější prognóze předpokládá pro rok 2012 růst hrubého domácího produktu země (HDP) o 2,3 procenta místo dosud očekávaných 3,8 procenta. Důvodem je hlavně zpomalení exportu kvůli zhoršení ekonomické situace u hlavních obchodních partnerů země.

"Očekávaná pomalejší zahraniční poptávka by se měla projevit v nižší exportní výkonnosti zejména v roce 2012. Podobně negativnější by měl být i vývoj domácí stránky ekonomiky, kde se očekává nižší spotřeba domácností, jakož i mírnější růst investic," řekl dnes novinářům guvernér Národní banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch. Ekonomický výhled zhoršila centrální banka podruhé za sebou.

Výraznější zpomalení tempa ekonomiky očekává NBS v prvním pololetí příštího roku. "S recesí nepočítáme ani v prvních dvou čtvrtletích. Ukazovatele by měly být kladné," dodal Makúch.

Horší vývoj hospodářství se podle NBS odrazí v pomalejším zvyšování zaměstnanosti. Právě nepříznivá situace na trhu práce a zhruba 13procentní nezaměstnanost se řadí k největším problémům ekonomiky. NBS rovněž odhaduje zpomalení tempa harmonizované inflace, která se v současnosti pohybuje na několikaletém maximu.

Výhled růstu exportně orientované slovenské ekonomiky už dříve zhoršilo také ministerstvo financí, které pro příští rok předpokládá zvýšení HDP o 1,7 procenta. Dosluhující vláda premiérky Ivety Radičové následně ustoupila od záměru na rychlejší konsolidaci veřejných financí. Ozdravení státních financí si podle Makúcha vyžádá radikálnější změnu struktury výdajů státu. Posílit by se měly například výdaje na vědu a výzkum, ve kterých Slovensko za vyspělými zeměmi zaostává. "Z kvantity (je třeba) přestoupit na kvalitu, co se týče použití toho mála, co v rozpočtu je," dodal. Takové rozhodnutí ale bude na nové vládě, které vzejde z březnových předčasných voleb.

Slovenská ekonomika v třetím letošním čtvrtletí zpomalila tempo meziročního růstu na tři procenta z 3,5 procenta v předchozím kvartálu. To je nejslabší výsledek od začátku minulého roku, kdy se hospodářství země po předchozím propadu kvůli dopadům světové hospodářské krize vrátilo do černých čísel.

Aktualizovaná prognóza vybraných makroekonomických ukazovatelů podle NBS na léta 2011 až 2013 v procentech (v závorce dosavadní prognóza):

OBDOBÍ 2011 2012 2013 Reálný růst HDP 3,1 (3,4) 2,3 (3,8) 3,5 (5,1) Inflace podle EU (průměr roku) 4,0 (4,2) 2,8 (3,0) 1,9 (2,4) Zaměstnanost (podle ESA 95) 1,9 (1,8) 0,5 (0,8) 0,7 (1,2)

Zdroj: Národní banka Slovenska

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK