Euro v obavách o rating zemí eurozóny klesá

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. prosince (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích klesá a vůči dolaru se propadla nejníže za 11 měsíců. Za ztrátami stojí obavy ze snížení ratingu zemí eurozóny.

V 17:45 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,72 procenta na 1,3092 USD a k jenu kleslo o 0,75 procenta na 101,96 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se téměř nezměnil, činil 77,86 JPY, napsala agentura Reuters.

Summit zemí Evropské unie nepřinesl pro trhy očekávané výsledky a neobnovil důvěru investorů v euro. Evropská centrální banka navíc nepotvrdila očekávání, že by chtěla masivně nakupovat dluhopisy zemí eurozóny.

Ratingová agentura Moody's Investors Services v pondělí uvedla, že v prvním čtvrtletí příštího roku hodlá přezkoumat rating všech 27 členů EU. Další agentura Fitch oznámila, že tlak na ratingy zemí po summitu, který nepřinesl komplexní řešení krize, stoupl. Třetí z agentur, Standard & Poor's, již minulý týden varovala před možným snížením hodnocení 15 členů eurozóny i záchranného fondu EFSF.

Ztráty eura prohloubily zprávy ze zdrojů, podle kterých německá kancléřka Angela Merkelová odmítá návrhy na zvýšení finančních limitů evropského záchranného fondu ESM. Ten má nahradit v příštím roce současný fond EFSF.

Měnový výbor centrální banky USA (Fed) dnes naposledy v letošním roce jedná o měnové politice. Očekává se, že zatím nepodnikne nové kroky na podporu americké ekonomiky. Podle analytiků by banka mohla přijít s novými iniciativami na lednovém zasedání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK