Fed nechal úroky beze změny, poukázal na rizika pro ekonomiku USA

13.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. prosince (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu v pásmu nula až 0,25 procenta a nijak nezměnila ani další nástroje měnové politiky. Americká ekonomika sice mírně expanduje, její růst by však mohly ohrozit otřesy a napětí na globálních finančních trzích, uvedl Fed po zasedání měnového výboru s odkazem na vývoj kolem dluhové krize v eurozóně.

"Napětí na globálních finančních trzích zůstává nadále významným rizikem pro ekonomický výhled," uvedl Fed. Podle agentury Reuters si tak otevřel pro příští rok možnost nových kroků k uvolnění své politiky a na podporu ekonomiky.

Fed nyní váží na jedné straně povzbuzující známky rychlejšího oživování americké ekonomiky a na straně druhé rizika vycházející z Evropy. Tam se kvůli dluhové krizi zemí eurozóny čeká v nejbližší době silný útlum až propad do recese, což by příští rok zasáhlo i americkou ekonomiku.

Fed drží sazby na nulové úrovni od prosince 2008. Od roku 2009 pak podporuje oživení ekonomiky z hluboké recese "kvantitativním uvolňováním", v jehož rámci kupoval hypoteční a státní dluhopisy a zvyšoval objem peněz v oběhu. Od té doby Fed nakoupil dluhopisy za 2,3 bilionu dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK