Holding LESS vykázal do září ztrátu 68,3 milionu korun

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bohdaneč (Kutnohorsko) 14. prosince (ČTK) - Holding LESS, který je v oboru lesnictví a dřevozpracujícího průmyslu lídrem na českém trhu, vykázal za letošní tři čtvrtletí ztrátu 68,3 milionu korun. ČTK to dnes řekl zástupce ředitele Petr Huml. Důvodem byla podle firmy nižší letní aktivita a také oslabení koruny.

Například ve společnosti LESS & TIMBER se do výsledků promítla plánovaná dvoutýdenní odstávka pily v Čáslavi, která byla využita k montáži nové technologie na zvýšení objemu pořezu a výměnu štěpkovače. Holding zároveň musel uzavřít pilu ve Vlachovicích.

Společnosti LESS & FOREST oproti předchozím čtvrtletím klesl objem těžebních i pěstebních prací. "Hospodaření této společnosti by bylo výrazně lepší, pokud bychom jako výnos zaúčtovali částku, kterou jí přiřkl ve sporu s Lesy ČR o indexaci prvoinstanční soud. Jen z žaloby na druhé čtvrtletí šlo skoro o 70 milionů Kč s tím, že za celý rok se tato částka může pohybovat kolem 160 až 180 milionů Kč," uvedli zástupci holdingu ve firemním bulletinu LESSník.

Hospodářsky se příliš nedařilo ani společnosti Holzwerk Hemau v Bavorsku, které se nepovedlo zvyšovat objem výroby, a výsledky ovlivnily i náklady spojené s uzavřením společnosti OOO LESS podnikající v Rusku. Nepříznivý vliv mělo podle zástupců firmy i oslabení kurzu koruny, kdy se do výsledků negativně promítlo přecenění úvěrů denominovaných v eurech.

Za celý loňský rok přitom holdingu vzrostl čistý zisk více než trojnásobně na 108,5 milionu Kč. V letošním prvním pololetí naopak meziročně klesl o 156 mil. Kč na tři miliony Kč. Konsolidované údaje za první tři čtvrtletí loňského roku firma nemá k dispozici.

Firmy skupiny LESS se zabývají především obhospodařováním lesů, obchodem se dřevem, dřevařskou a pilařskou výrobou, dopravou dřeva a službami v této oblasti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK