ČSÚ: Prodejní ceny bytů v letošním třetím čtvrtletí klesaly

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Nové byty byly v letošním třetím čtvrtletí na tuzemském trhu meziročně o 1,4 procenta levnější. Starší byty zlevnily o 2,6 procenta. Čísla o realizovaných cenách, za které se bydlení nakonec skutečně prodává, dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Ve srovnání s druhým čtvrtletím 2011 realizované ceny nových bytů podle statistiků klesly o 2,1 procenta. V případě staršího bydlení se prodejní ceny snížily o 0,5 procenta, v Praze činil mezičtvrtletní pokles 2,2 procenta.

Proti třetímu čtvrtletí 2009 byly ve stejném období letošního roku starší byty levnější o 6,9 procenta. Nové byty zlevnily ve srovnání s průměrem roku 2008 o tři procenta.

U nových bytů sledují statistici vývoj realizovaných cen zatím jen v Praze, protože pro zbytek republiky chybí dostatek údajů. V případě starších bytů sbírá ČSÚ data od realitních kanceláří. Statistický úřad upozorňuje, že metodika je stále ve vývoji a čísla tak ještě může revidovat.

Čísla o vývoji cen bytů publikoval v úterý také soukromý Institut regionálních informací (IRI) z Brna. Tržní ceny starších bytů v ČR od roku 2008 klesly podle IRI průměrně o 17 procent. Nejvíce padaly v Ostravě, o 23,8 procent. Naopak nejnižší propad zaznamenalo z krajských měst Ústí nad Labem, kde bylo snížení cen pětiprocentní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK