Počet lidí bez práce je v Británii nejvyšší za více než 17 let

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. prosince (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii v listopadu zůstala na 8,3 procenta, což je nejvíce za posledních 15 let, ale znamená to lepší výsledek, než předpovídali analytici. Počet nezaměstnaných ale vzrostl o zhruba 128.000 a dostal se na 2,638 milionu uchazečů. To je podle tamního statistického úřadu nejvíce za více než 17 let.

Propouštění je výsledkem hospodářských potíží, s nimiž se Velká Británie potýká stejně, jako ostatní země v západní Evropě. Nejhůře jsou na tom mladí lidé, kterých je bez práce 1,027 milionu. Tolik jich naposledy bylo bez práce v roce 1992, kdy se údaje začaly sledovat.

Statistický úřad míru nezaměstnanosti počítá na základě vývoje za předchozí tři měsíce. Listopadová nezaměstnanost tudíž zohledňuje vývoj za srpen až říjen.

Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti sice narůstá pomaleji, i tak se ale předpokládá, že nezaměstnanost ještě poroste. Úřad pro rozpočtovou zodpovědnost například očekává, že příští rok nezaměstnanost vystoupí na 8,7 procenta, zatímco ekonomika jen těžko vykáže silnější růst než 0,7 procenta.

Během listopadu požádalo o podporu zhruba 3000 Britů, zatímco analytici v průměru předpovídali, že jich bude 14.900. Statistici navíc zpřesnili svou předběžnou zprávu za říjen, kdy uváděli, že o podporu žádalo zhruba 5300 lidí. Po zpřesnění dat se ukázalo, že ve skutečnosti jich bylo zhruba 2500.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK