Česká spořitelna očekává v roce 2012 pokles ekonomiky o 0,4 pct

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Česká spořitelna očekává v příštím roce pokles české ekonomiky o 0,4 procenta. Pro rok 2013 předpovídá růst o HDP 1,8 procenta. Vyplývá to z prognózy, kterou dnes představili novinářům analytici banky. Spořitelna se tak stala po Raiffeisenbank další bankou, která v Česku očekává v roce 2012 recesi.

"Je nerozumné očekávat, že Česko v dalších měsících nezpomalí," uvedl analytik ČS Martin Lobotka. Pokles zpracovatelského průmyslu očekává za celý rok 2012 o procento s rizikem ještě většího poklesu. Český průmysl nyní drží nad vodou jenom zahraniční objednávky, což vzhledem k situaci v eurozóně není nijak povzbudivé zjištění, dodal.

Také spotřebitelská důvěra zůstává v Česku extrémně slabá a je na úrovních nižších než v prvním čtvrtletí 2009. To v kombinaci s růstem DPH a se stagnací trhu práce podle Lobotky znamená, že spotřeba v roce 2012 dále klesne. Nedůvěra se podepisuje i na investicích. Jejich pokles ČS čeká příští rok o 1,5 procenta. Jediným kladným příspěvkem k růstu HDP je vývoz, který převyšuje dovoz, podotkl Lobotka.

Pro nejbližší týdny analytici spořitelny předpovídají oslabení kurzu koruny ke 26,50 Kč za euro. Dlouhodobější výhled ale podle nich zůstává beze změny. Koruna by měla pokračovat v pomalém posilování i v letech 2012 a 2013, v průměru o zhruba dvě procenta ročně. Důvodem pro "snesitelnější recesi" v ČR než v eurozóně je nízké zadlužení, solidní a bezproblémový bankovní sektor, absence velkých nerovnováh či vazba na zdravější část Evropské měnové unie a na světový obchod obecně, shrnul Lobotka.

Podle Raiffeisenbank by měl HDP v Česku v roce 2012 klesnout o 1,2 procenta. Z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí ale vyplývá, že česká ekonomika v příštím roce poroste v průměru o 0,8 procenta.

Česká národní banka očekává příští rok růst ekonomiky o 1,2 procenta. ČNB ale vypracovala i alternativní scénář vývoje, který počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilováním kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika příští rok podle ČNB klesla o 0,4 procenta. Podle ministerstva financí by měla v roce 2012 stoupnout o procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK