Snížení výhledu agenturou Fitch Česko podle analytiků nepoškodí

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Snížení výhledu úvěrových ratingů České republiky agenturou Fitch by nemělo podle analytiků oslovených ČTK zhoršit pozici země na finančních trzích. Krok agentury je jen reakcí na dění v eurozóně a nemění pohled na důvěryhodnost ČR, shodují se ekonomové.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch v úterý snížila výhled úvěrových ratingů České republiky z pozitivního na stabilní. To znamená, že během příštích 12 měsíců už nepočítá s jejich zlepšením. Totéž Fitch udělala s ratingy Bulharska, Litvy a Lotyšska a zdůvodnila to nepříznivými dopady ekonomického útlumu a finančních potíží v eurozóně na střední a východní Evropu.

"Krok Fitch neukazuje investorům Česko v novém světle a neměl by je nijak zaskočit. Navíc, jelikož se změna výhledu týká celého regionu, nemění se ani relativní pozice Česka vůči jeho konkurentům. Neutrální výhled by tedy neměl zhoršit úvěrové podmínky Česka na finančních trzích," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Snížení výhledu je sice pode analytika Raiffeisenbank Michala Brožky negativní zprávou, ovšem význam zprávy podle něj zcela bledne ve světle aktuální velké nejistoty na finančních trzích. "Výhled ratingu byl snížen kvůli vývoji v eurozóně, a ten je tou klíčovou neznámou. Česká koruna dnes navzdory zprávě o horším výhledu ratingu mírně posilovala," upozornil.

Krok agentury Fitch by neměl finanční trhy ovlivnit ani podle analytika ČSOB Petra Dufka. "Trhy žijí jinými - daleko podstatnějšími - událostmi, které se odvíjejí od (ne)řešení evropské dluhové krize. ČR bude samozřejmě vývojem v západní části EU chtě nechtě dotčena, a tak změnu ratingu chápu jen s ohledem na vývoj za našimi hranicemi," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK