Starorolskému porcelánu schválili věřitelé i soud reorganizaci

14.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 14. prosince (ČTK) - Společnost Starorolský porcelán Moritz Zdekauer Karlovy Vary, která byla od ledna na vlastní žádost v insolvenci, má definitivně otevřenou cestu k záchraně. Před konkurzem a zánikem ji zachránil plán reorganizace, který už schválili věřitelé firmy a potvrdil ji i Krajský soud v Plzni. Reorganizace zaručuje nejen zachování výroby a pracovních míst, ale i vyšší míru uspokojení věřitelů než kdyby došlo na konkurz. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Věřitelský výbor v dubnu rozhodl o tom, že porcelánka může dál fungovat v režimu úpadku, což znamenalo, že o veškerém dění ve společnosti rozhodoval insolvenční správce. Ten bude i nadále dohlížet na to, zda plán reorganizace firma plní tak, jak byl vypracován a schválen. Vypracování plánu bylo hlavní podmínkou věřitelů pro to, aby neposlali porcelánku do konkurzu. Nakonec pro něj hlasovaly všechny skupiny věřitelů, jimž společnost dluží kolem 51 milionů korun. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR byla proti.

Z plánu reorganizace porcelánky vyplývá, že z celkových závazků kolem 51 milionů korun může společnost Bourg Company, jako hlavní věřitel s pohledávkou za přibližně 22,9 milionu korun, dostat skoro 74 procent z této částky. V případě konkurzu by to bylo jenom 48 procent z dlužné částky. Pro povolení reorganizace bylo podstatné i to, že podle soudu v insolvenčním řízení nevyšly najevo skutečnosti, na jejichž základě by bylo možné usuzovat, že reorganizačním plánem je sledován nepoctivý záměr.

Plán reorganizace porcelánky počítá se zachováním provozu a druhu podnikání. Pokračovat tak bude výroba bílého i dekorovaného porcelánu, ovšem při výrazně nižších nákladech. Ročního hrubého zisku asi 5,7 milionu Kč má firma dosahovat už při produkci 252.000 kusů bílého porcelánu měsíčně. Ve finančních nákladech počítá plán reorganizace s jejich měsíčním snížením o 250.000 korun, osobní náklady mají měsíčně klesnout o 1,8 milionu Kč. Počet lidí v porcelánce klesl z 597 v roce 2001 na letošních devadesát.

Starorolský porcelán uzavřel loňský rok se ztrátou téměř 34,3 milionu Kč. I když se ji podařilo v porovnání s rokem 2009 snížit až o 30,4 milionu korun, kvůli zhoršené hospodářské situaci a nemožnosti získat bankovní úvěr narostly nesplacené závazky natolik, že se vedení rozhodlo řešit situaci insolvenčním projektem. Letos od ledna do konce února vykázala porcelánka ztrátu přes 3,2 milionu Kč, z toho přes 2,4 milionu Kč bylo odstupné zaměstnancům. Od března do konce června měla zisk kolem 407.000 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK