ČNB ve středu podle analytiků ponechá sazby beze změny

16.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechá podle analytiků oslovených ČTK na svém zasedání ve středu 21. prosince úrokové sazby beze změny. Změnu sazeb, a to zvýšení, očekávají ekonomové nejdříve na konci příštího roku. Někteří dokonce čekají sazby beze změny až do konce roku 2013.

Na posledním měnovém zasedání 3. listopadu bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od loňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

"Aktuální ekonomické prognózy pro růst ekonomiky a inflaci vedou k očekávání, že ČNB ponechá úrokové sazby beze změny po celý příští rok. Jejich zvýšení může přijít až s oživením ekonomiky v roce 2013. Naopak poklesu sazeb brání citlivost kurzu koruny na dění v eurozóně," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka bankovní rada na svém posledním letošním zasedání ponechá sazby beze změny. "Pro nižší sazby hovoří snad jen zpomalování ekonomiky. Naproti tomu inflace roste rychleji, než ČNB předpokládala, a stejně tak je i koruna slabší než odpovídá prognóze centrální banky. Vzhledem k přetrvávajícím nejistotám je proto vhodnější pokračovat ve vyčkávací politice a nedělat nic," uvedl.

Ekonomiku přitom podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška čeká delší období stability sazeb, kterou by mohl narušit jen výrazný pohyb kursu koruny. První krok ČNB v sazbách bude podle něj spíše nahoru než dolů, ale nejdříve na samém konci roku 2012.

"ČNB by měla ponechat sazby v nejbližších měsících nezměněny, naše predikce dokonce počítá se sazbami na úrovni 0,75 procenta až do konce roku 2013," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Guvernér ČNB Miroslav Singer tento týden uvedl, že změna úrokových sazeb bude záviset především na vývoji v eurozóně a reakci trhu na její řešení. "Není příliš prostor, jak dál sazby snižovat. Ale centrální banka má mnoho dalších nástrojů jak reagovat," uvedl.

Rozhodování o úrokových sazbách a měnového zasedání bankovní rady České národní banky se ve středu 21. prosince zúčastní všech sedm členů bankovní rady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK