Ceny ropy stouply kvůli slabšímu dolaru a napětí kolem Íránu

16.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes mírně stouply kvůli slabšímu dolaru a obavám ohledně sankcí Spojených států vůči Íránu. Jejich růst ale zmírnila dluhová krize v eurozóně. Trh s ropou podle obchodníků nadále postrádá stabilitu.

Cena severomořské ropy Brent se zvýšila o 28 centů na 103,88 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o 13 centů na 94 dolarů za barel, napsala agentura Reuters.

"Podpora stále přichází od slabšího dolaru a určité síly na akciových trzích," uvedl analytik Eugen Weinberg ze společnosti Commerzbank. "Trh s ropou je dnes dost stabilní," dodal jeden z obchodníků. Předpověděl však, že trh čekají další poklesy.

Ve středu zaznamenaly ceny ropy nejvýraznější denní propad za téměř tři měsíce. Důvodem bylo kromě obav ohledně evropské dluhové krize také rozhodnutí ropného kartelu OPEC, který stanovil vysoký těžební limit, ale neřekl, jak chce bránit případnému propadu cen.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 103,88 103,60 New York - Nymex WTI leden 94,00 93,87

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK