Americké akcie dopoledne za optimismu investorů posilovaly

16.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. prosince (ČTK) - Americké akcie dopoledne posilovaly díky optimismu investorů ohledně dalšího vývoje americké ekonomiky. Dařilo se hlavně finančním společnostem. Hlavní index však těsně před polednem své zisky smazal.

V poledne místního času (18:00 SEČ) se hlavní index Dow Jones pohyboval kolem 11.870 bodů a ve srovnání s předchozím závěrem zůstal téměř beze změny. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,4 procenta na 1220,76 bodu a index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,7 procenta na 2558,73 bodu.

Index finančních společností dopoledne stoupl o 1,2 procenta a vedl si nejlépe z deseti sektorů v indexu S&P 500. Akcie vydavatele kreditních karet Discover vzrostly o 4,4 procenta díky silným výsledkům hospodaření a zvýšení dividendy.

Akcie Research In Motion, výrobce telefonu BlackBerry, po nepříznivém výhledu hospodaření oslabil o 11,3 procenta. Výrobce softwaru Adobe System naopak po čtvrtletních výsledcích hospodaření stoupl o sedm procent.

Investory potěšila zpráva o vývoji spotřebitelských cen USA. Ty v listopadu zůstaly ve srovnání s předchozím měsícem beze změny a meziroční růst cen zpomalil. Nízká inflace je pro spotřebitele z dlouhodobého hlediska pozitivní, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK