EU zkrátila pobyt rybářských lodí na moři, vyvolala rozhořčení

17.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. prosince (ČTK) - Ministři zemědělství a rybolovu Evropské unie se dnes po dvoudenním maratonu jednání dohodli na omezení doby, kterou na moři mohou trávit rybářské lodě. Krok, který má chránit rybí populace před další devastací, rozhořčil rybáře i ekology.

Ministři nakonec odmítli navrhovaný úplný zákaz lovu tresek obecných v Irském moři a v úžině mezi Dánskem a Švédskem, kde nakonec snížili kvóty pro rybáře o 25 až 30 procent. Prošel naopak úplný zákaz lovu tresek obecných v roce 2012 na mořském území, které se nachází na západ od Skotska. Skotští rybáři ale tento "výpadek" budou moci nahradit lovem tresky jednoskvrnné, kde EU navýšila kvóty o 200 procent ve srovnání s letošním rokem.

"Podařilo se nám dosáhnout rovnováhy mezi požadavky rybářského průmyslu a ochranou rybí populace," pochvaloval si dohodu polský ministr zemědělství Tadeusz Nalejwak.

Optimistická slova politiků jsou však v ostrém kontrastu s prohlášeními ekologických aktivistů. Podle organizace Oceana jsou schválené kvóty o 20 procent vyšší než kvóty, které doporučovala Evropská komise. Období nadměrného rybolovu tak zdaleka neskončilo.

"Takový krátkodobý přístup poškodí nejen rybí populace, ale rovněž sníží ziskovost celého sektoru a životaschopnost rybářských komunit," uvedl šéf organizace Xavier Pastor.

Samotným rybářům vadí především omezení doby, kterou mohou strávit na moři. V případě Britů to bude 90 dnů ročně namísto současných 105 dnů. "Tohle je pro naši rybářskou flotilu velmi citelný zásah. Nyní budeme muset tvrdě bojovat o udržení vlastní životaschopnosti," řekl šéf skotské rybářské federace Bertie Armstrong.

urm

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK