Sokolovská uhelná zvýší mzdy o dvě procenta na průměrně 27.732 Kč

18.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sokolov 18. prosince (ČTK) - Sokolovská uhelná (SU) zvýší v příštím roce zaměstnancům platy o dvě procenta. Průměrně tak budou měsíčně brát 27.732 korun hrubého, proti letošku přibližně o 544 korun víc. Nová kolektivní smlouva současně odborům zaručuje, že příští rok nebude společnost propouštět s výjimkou takzvaných přirozených odchodů. ČTK o tom dnes informoval předseda odborové organizace SU Jan Smolka.

Zvýšení mezd se zaměstnanci SU dočkají po roční pauze, když letos platy v těžební společnosti nevzrostly a zůstaly na úrovni roku 2010. Podle Smolky se i přes složitou globální ekonomickou situaci firmě daří, a tak si alespoň mírné zvýšení mezd může dovolit. "Převážná část navýšení se týká tarifních mezd, můžeme počítat i s některými příplatky. Do sociálního fondu půjde v příštím roce 30 milionů korun," uvedl Smolka.

Zaměstnanci SU tak mohou v příštím roce i nadále počítat s různými výhodami, které zaručuje právě sociální fond společnosti. Smolka poznamenal, že není v průběhu roku vyloučena ani další mírná úprava mezd směrem nahoru, když se bude společnosti dařit. Také letos vyplatilo její vedení lidem nad rámec kolektivní smlouvy dvě mimořádné odměny ve výši 30.000 korun na zaměstnance. "Prioritou je ale stále zaměstnanost," podotkl šéf odborů.

Odbory preferovaly udržení zaměstnanosti bez propouštění před nárůstem mezd i při vyjednávání o letošních platech. Proto nakonec souhlasily s tím, že se nepřidávalo. Vedení SU jako kompenzaci zaručilo, že sloučení těžebních divizí Jiří a Družba od ledna 2011 nebude spojeno s výpověďmi. "Plánovaný stav lidí v příštím roce je kolem 4030. Skončit má kolem dvou stovek lidí, opět to budou odchody do důchodu či z vlastní vůle," dodal Smolka.

SU zastavila letos v září definitivně těžbu hnědého uhlí v povrchovém dolu Družba. Těžba dále pokračuje jenom v posledním lomu Jiří a jeho životnost je odhadovaná minimálně do roku 2035. Důvodem pro konec těžby v Družbě je sesuv vnitřní výsypky na lomu Jiří, který zablokoval její další využití. Sokolovské uhelné vloni klesl čistý zisk o 345 milionů korun na asi 1,58 miliardy korun. Letos očekává zisk zhruba 1,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK