Srbsko odkoupí od Řecka zbývající podíl ve svém telekomu

18.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 18. prosince (ČTK) - Srbsko zaplatí 380 milionů eur (asi 9,6 miliardy Kč) za zhruba 20 procent akcií ve své telekomunikační společnosti Telekom Srbija. Nad podnikem tak bude mít plnou kontrolu. V současné době podíl vlastní řecký telekomunikační operátor OTE. Stoprocentní podíl ve firmě by měl Bělehradu usnadnit jeho dlouho odkládaný plán najít pro firmu nového vlastníka.

Správní rada srbské společnosti se v sobotu sešla, aby projednala návrh odkupu podílu. Podrobnosti dohody ale ještě bude ladit. V květnu vláda odmítla nabídku rakouské společnosti Telekom Austria, která chtěla za 1,1 miliardy eur (asi 27,9 miliardy Kč) v srbském operátorovi koupit podíl 51 procent. Srbové chtěli alespoň o 300 milionů eur víc.

Telekom Srbija bude podle agentury Reuters část kupní ceny financovat z úvěru. Firma tak potvrdila záměr, který už dříve nastínil tamní premiér. Ten řekl, že nákup akcií nezatíží státní rozpočet.

Řecká společnost OTE, která je součástí německého koncernu Deutsche Telekom, získala podíl v srbské firmě už v roce 1997. S podílem ale příliš pracovat nemohla, protože Srbsko se léta nechtělo vzdát manažerské kontroly. Bělehrad neměl v úmyslu ani odprodej dalších akcií, takže si dál ve firmě udržovat celých 80 procent.

Když Srbsko na konci loňského roku oznámilo, že ve společnosti Telekom Srbija prodá většinový podíl, řecký OTE už byl mimo hru. Řecká ekonomika už naplno pociťovala dluhovou krizi a o nákupu dalšího majetku v zahraničí nemohla být ani řeč.

Deutsche Telekom v OTE vlastní 40 procent akcií a hodnota jeho původní investice už klesla o téměř miliardu eur (více než 25 miliard Kč). Němci se snaží management OTE přesvědčit, aby snížil výdaje a zajistil si peníze na obsluhu firemního dluhu a na investice do nových služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK