Ministři financí EU projednají půjčku pro MMF a podrobnosti k ESM

19.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. prosince (ČTK) - Ministři financí Evropské unie na dnešek svolali telekonferenci, jejímž prostřednictvím projednají návrh poskytnout bilaterální půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Zabývat se chtějí i podrobnostmi k Evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM), který má proti původním představám začít fungovat už od poloviny příštího roku a spolu s nynějším záchranným fondem EFSF přispět k řešení dluhové krize. Česká vláda zatím o půjčce pro MMF nerozhodla.

Eurozóna se 9. prosince dohodla na zpřísnění fiskální disciplíny. Znamená to, že členské země by měly mít strukturální rozpočet vyrovnaný či v přebytku. Pokud ne, mají nastoupit automatické sankce. Pravidla by výrazně omezila nové půjčky, snížila zadlužování, a jak doufají politici, obnovila důvěru trhu v udržitelnost veřejných financí.

Aby eurozóna rozptýlila obavy finančních trhů, zda má dost peněz na to, aby zabránila rozšíření krize na Itálii a Španělsko, rozhodla se o rok posunout start trvalého záchranného mechanismu. Takzvaný Evropský stabilizační mechanismus (ESM), který měl začít fungovat v polovině roku 2013, bude spuštěn už v polovině příštího roku. K dispozici bude mít asi 500 miliard eur (zhruba 12,7 bilionu Kč).

Lídři eurozóny už se také dohodli na tom, že poskytnou Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) bilaterální půjčky v objemu až 150 miliard eur (asi 3,8 bilionu Kč), aby měl fond dostatečnou kapacitu na boj s krizí. Dalších až 50 miliard eur (zhruba 1,3 bilionu Kč) by mohly poskytnout země mimo eurozónu, peníze možná uvolní i některé mimoevropské země. Česko by na pomoc eurozóně mělo zablokovat pro MMF asi 90 miliard korun, vláda si před rozhodnutím o půjčce chce vyžádat další informace a analýzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK