Japonské akcie po smrti vůdce KLDR a v obavě z krize v EU klesly

19.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. prosince (ČTK) - Japonské akcie vstoupily do nového týdne poklesem a jejich hlavní index sestoupil o více než jedno procento na třítýdenní minimum. Trh reagoval na dnešní zprávu o smrti severokorejského vůdce Kim Čong-Ila a páteční varování agentury Fitch před snížením ratingů zemí eurozóny. Kimova smrt prudce zasáhla jihokorejské akcie a na devizovém trhu posílila dolar vnímaný jako bezpečnou měnu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,3 procenta na 8296,12 bodu a během dne sestoupil až na 8272 bodů. Širší index TOPIX ztratil jedno procento.

Tokijskou burzu od počátku dne oslabovaly obavy z prohlubování dluhové krize v eurozóně. V pátek agentura Fitch sdělila, že by mohla snížit úvěrový rating sedmi zemí eurozóny včetně Francie, protože komplexní řešení krize je "technicky a politicky nedosažitelné".

Ve druhé polovině obchodování se pokles na trhu prohloubil po zprávě o smrti "Drahého vůdce" komunistické Severní Koreje, který podle oficiálních zdrojů dostal v sobotu infarkt ve vlaku. Na trzích to vyvolalo obavy z nárůstu nestability na Korejském poloostrově a z politické nejistoty v celé Asii.

Index jihokorejských akcií na burze v Soulu klesl o o 3,4 procenta na minimum za tři týdny. Index MSCI pro oblast Asie mimo Japonsko ztrácel kolem 7. hodiny SEČ 2,9 procenta.

Zprávy z KLDR posílily kurz dolaru, protože americkou měnu vnímají investoři v situaci nejistoty v Asii a dluhové krize v eurozóně za nejbezpečnější velkou měnu. "Vzhledem k nejistotám ohledně vývoje po jeho smrti a dopadů na Asii byla počáteční reakce vedena snahou uchýlit se k bezpečnému dolaru," řekl agentuře Reuters analytik Takao Hattori z makléřské společnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Euro vůči dolaru ke konci tokijského obchodování kleslo o 0,5 procenta na 1,2985 USD po počátečním výstupu až na 1,3050 USD. Dolar vůči jenu mírně posílil na 77,99 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK