Brněnské letiště letos odbaví rekordních 550.000 cestujících

19.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. prosince (ČTK) - Brněnské letiště letos odbaví rekordních 550.000 cestujících. Loni jich bylo kolem 400.000 a jejich počet od roku 2008 klesal. ČTK to dnes řekl ředitel letiště Tomáš Plaček. Tuřanské letiště v příštích dvou letech čekají také investice. Zvýší se zejména bezpečnost cestujících. Na modernizace půjde 170 milionů korun z unijních peněz. Schválila je Regionální rada Jihovýchod.

Počet odbavených cestujících na brněnském letišti klesal od roku 2008, kdy poprvé překročil hranici půl milionu cestujících. "Pokles se zastavil i přesto, že vypadla linka ČSA do Prahy. Tu jsme nahradili některými přímými linkami do evropských měst. Výrazně se zvýšil provoz z Moskvy a Petrohradu," uvedl Plaček.

Nové investice podle něj zamíří na stavbu několika objektů, například centrální vrátnice, hasičské stanice nebo výměny plotu kolem letiště. Rekonstrukcí má projít i obvodová komunikace, důkladnější bude kamerový systém, letiště také doplní zařízení pro provádění bezpečnostních kontrol.

"Kraj nyní vypíše výběrové řízení. Dodávku plánujeme v příštím nebo následujícím roce," uvedl Plaček. Architektonická koncepce nových objektů bude navazovat na stávající organické prvky odbavovací haly. Budova Hasičského záchranného sboru Letiště Brno-Tuřany poskytne mimo jiné zázemí pro garážování speciální zásahové techniky.

Regionální rada Jihovýchod už v minulosti schválila projekt na posílení infrastruktury brněnského letiště s dotací 24,3 milionu korun, díky nimž byly pořízeny dva letištní nízkopodlažní autobusy a cisternová automobilová stříkačka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK