Kmitočty pro mobilní data se budou moci dražit, podepsal Klaus

19.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Novelu zákona o elektronických komunikacích, která umožní Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) prodávat v aukci kmitočty pro vysokorychlostní mobilní sítě, dnes podepsal prezident Václav Klaus. Dosud úřad aukci pořádat nemohl. Cílem předlohy je také zprůhlednit uzavírání smluv klientů s operátory, nově zavádí pokuty pro fyzické osoby za šíření nevyžádaných obchodních sdělení. ČTK o podpisu informoval Klausův mluvčí Radim Ochvat.

Novela stanoví podmínky pro aukci volných kmitočtů po ukončení analogového vysílání. Cílem je umožnit průhlednější výběr operátorů, kteří získají takzvanou digitální dividendu, tedy kmitočty uvolněné při digitalizaci vysílání. Změny mají vést ke snížení ceny telekomunikací i datových přenosů až o 50 procent.

Za šíření nevyžádaných obchodních sdělení mohou nově fyzické osoby dostat pokutu až do 100.000 korun. Pro právnické osoby sankce zůstává na maximální výši deseti milionů korun. Pro fyzické osoby novela zavádí pokutu až 200.000 korun za "zlomyslná volání" na tísňové linky.

Podle novely budou poskytovatelé připojení k internetu muset zákazníky ve smlouvě informovat také o minimální nabízené a garantované kvalitě služby. V praxi to znamená, že operátor bude muset například zákazníka upozornit na to, že i když je nabízená teoretická rychlost připojení vyšší, kvůli technickým omezením může být skutečná rychlost nižší.

Kvůli nové úpravě bude podle vlády nutné posílit počet zaměstnanců i rozpočet ČTÚ. Nově bude muset zaměstnat 16 lidí a potřebovat na ně bude 19 milionů korun. V současnosti úřad zaměstnává kolem 400 lidí.

Prezident Klaus dnes také podepsal novelu zákona o rozpočtových pravidlech, která zjednodušuje administraci prostředků poskytnutých z rozpočtu EU a ze státní pokladny.

Novela kromě jiného umožňuje uložit nižší odvod za porušení rozpočtové kázně v případě, že provinění nemělo vliv na použití peněžních prostředků k účelu dotace a na efektivitu čerpání. Předloha také umožní, aby o prominutí alespoň části odvodu za porušení rozpočtové kázně nebo penále mohl provinilec požádat nikoli ministerstvo financí, ale Generální finanční ředitelství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK